Migration - en verden i bevægelse

Åbn undermenuer...

Kapitel 3

Kapitel 3 introducerer til strukturelle forklaringer på migration.

- Er migranter en reservearmé, som kan trækkes ind i en økonomi i en opgangstid, når hjulene kører hurtigere og der er behov for flere hoveder og hænder?

- Er vi i de industrialiserede lande på vej mod todelte arbejdsmarkeder, hvor indvandrere udfører bestemte funktioner, som landets (øvrige) borgere ikke ønsker at komme i nærheden af?

- Er migration af arbejdere fra fattige lande til de rigere en videreførelse af en postkolonial model, hvor fattige lande leverer 'varer' (nu arbejdskraft) til de rige lande, som de får stadig mindre for (jfr. teorien om 'det ulige bytte')?

- Eller ser vi en ny global orden med nye transnationale klasser med migrantarbejdere nederst i hierarkiet og øverst i den sociale rangorden CEOs og managers i de internationale kreditgivende institutioner og multinationale koncerner?

Materiale

Videoklip til kapitel 3

Videoklip 1: Mario C., minearbejder i Boliva, fortæller om sine børn, der bor rundt i verden (s. 69 i bogen)

Videoklip 2
: Klip fra dokumentarfilmen "Migranterne". En hushjælp i Latinamerika fortæller, at hun har kunnet gøre sin skolegang færdig med studentereksamen, fordi hun kunne arbejde i privat hjem og få lov til samtidig at passe sin skolegang om eftermiddagen (s. 85 i bogen)