Forlaget Columbus

USA's udfordringer

2.8 Beslutningsprocessen i det amerikanske politiske system

Tjek-på-lektien

  • Hvem stiller lovforslaget?
  • Hvordan forsøger Præsidenten at blande sig (brug figur 2.16) i den politiske beslutningsproces?
  • Hvordan bliver en lov til i USA (brug figur 2.17)?
  • Hvad vil det sige, at Præsidenten har vetoret?
  • Hvad er en sponsor i forbindelse med den politiske beslutningsproces?
  • Hvad betyder udtrykket ”pork barrel?”
  • Hvad er en filibuster?
  • Forklar figur 2.18 og forklar hvorfor The Rules Comittee er et udvalg i Huset, som har stor betydning. Er der andre udvalg som er væsentlige?
  • Hvilke stående udvalg i det danske Folketing er centrale?


Øvelsesopgaver

Læs følgende artikel ”At ødelægge staten for at redde staten” af Rune Lykkeberg i Information d. 12.9.2012 http://www.information.dk/310389. Diskuter hvorvidt I er enige eller uenige med forfatterne Mann og Ornstein (hvis bog anmeldes i artiklen) i deres skarpe kritik af, at republikanerne har misbrugt deres magtposition til at ødelægge selve den politiske magtudøvelse – og dermed reelt sat det politiske reformarbejde ud af spil.

  • Diskuter arbejdet i den amerikanske Kongres - fx:
  • Hvorfor falder så mange lovforslag bort?
  • Hvorfor er det så vigtigt at være opmærksom på, at ”all politics is local” i USA?
  • Hvad menes der med ”pork barrel projects” og tror I kun, at det er i USA, at man politisk indgår de såkaldte studehandler – eller ser vi også eksempler på det herhjemme i Danmark?
  • Hvorfor kan en amerikansk præsident ikke vide sig sikker på, at en partifælle i Huset eller Senatet vil stemme til fordel for hans lovforslag? Hvordan ser det ud i Danmark – kan statsministeren eller partiformanden i et parti regne med, at alle medlemmer i partiets folketingsgruppe vil stemme i overensstemmelse med hans eller hendes linje? I den forbindelse kan det være en god ide at læse følgende artikel af Erik Albæk fra Berlingske Tidende ”Partidisciplin i Folketinget” www.b.dk/kronikker/partidisciplin-i-folketinget
  • Sammenlign beslutningsprocesserne i henholdsvis Danmark og USA og forsøg i den forbindelse at identificere forskelle og ligheder. Diskuter og vurder, hvilken af de to former for beslutningsprocesser, som I mener, sikrer dels det mest demokratiske politiske system dels det mest effektive politiske system.

Screencast-o-matic

Redegør, undersøg, sammenlign og digitaliser
I den forbindelse kan det være en god ide at arbejde med programmet Screencast-o-matic, som kan hentes på www.screencast-o-matic.com (det er et gratisprogram). Programmet giver mulighed for, at I kan optage jeres gennemgang af modellen og præsentere den i klassen/for læreren/ eller gemme den som noter.

Man klikker ind på Screencast-o-matics hjemmeside, og klikker derefter på ikonet ’Start recording’. Der kommer nu en ramme op – det er kameraet!

Klik så på linket (på hjemmesiden), der hedder Figurer til bogen og find figur 2.17. I tilpasser nu kamerarammen omkring figuren ved at trække i rammens hjørner. Når det er gjort skal I kort forberede jer på at redegøre for den amerikanske beslutningsproces – herefter klikker I på den røde knap i kamerarammen og optagelsen går i gang. I kan og skal bruge musen, når I gennemgår figuren, men husk på, at musen skal bevæges meget langsomt – det vil I erfare, når optagelsen er slut.

Når I er færdige, klikker I på knappen ’Done’. Herefter klikker I på ’publish as video file’, og gemmer den på jeres computer eller USB stik. I har nu lavet en digital modelpræsentation af den amerikanske beslutningsproces. Efterfølgende kan I gøre det samme med den danske. En model findes under Politik ABC_figurer på Columbus Web.

2.8.1 Lobbyisme

Tjek-på-lektien

  • Hvordan defineres en lobbyist?
  • Er lobbyisme en accepteret del af amerikansk politik?
  • I hvilken amerikansk by er der flest lobbyister?
  • Hvor er det fysiske center for lobbyvirksomhederne i Washington DC?
  • Hvilke personer bliver ofte lobbyister?


Øvelsesopgaver

  • Diskuter enten med en makker, i grupper eller i klassen: Lobbyister og lobbyisme er et politisk fænomen, som vi her i Danmark ofte opfatter som et onde. Diskuter fordele og ulemper ved lobbyisterne og deres arbejde.

I den forbindelse kan det være en god ide at se noget af en eller flere af Michael Moores film Bowling for Columbine,Sicko eller Capitalism - a love story eller dokumentarfilmen (ikke af M. Moore) The Inside Job

(behandler finanskrisen i 2007-2008 på Island og i USA). Desuden kan følgende artikler læses og inddrages i diskussionen: ”Klimaskepsis er købt og betalt”, Information d. 31.7.2012 af Jesper L. Hansen: www.information.dk/307136 ”Deregulering her og der”, Information d. 6.8.2012 af Tobias Havmand: www.information.dk/307533 ”Danske virksomheder bruger formuer på lobbyisme i USA”, Politiken d. 14.2.2012 af Peter G. Madsen: politiken.dk/erhverv/ECE1537661/danske-virksomheder-bruger-millioner-paa-lobbyisme-i-usa/ Det kan i forbindelse med diskussionen om lobbyisme i USA være gavnligt, at I sammenligner lobbyarbejdet i USA med Danmark, og i særlig grad EU. I den forbindelse kan følgende være en lille hjælp: Europa Parlamentets hjemmeside med en

temaside omkring lobbyisme.

Jeg handler som

Skole

Forlaget Columbus

Offentlig institution
(for skolens ansatte)

Privat

Forlaget Columbus

Privatkunde
(privat, studerende
og virksomhed)