Cuba - utopi og virkelighed

Åbn undermenuer...

638 opskrifter på at myrde Castro

CIAs barokke planer om at likvidere den cubanske diktator gør agent 007 til skamme: giftpiller, eksplosive cigarer og en musling med indbygget sprængladning. Engang tilbød Castro ligefrem at skyde sig selv for nemheds skyld.

I næsten et halvt århundrede har den amerikanske  efterretningstjeneste CIA og eksilcubanere forsøgt at udtænke snedige metoder til at tage livet af Fidel Castro, der lige nu ligger underdrejet i Havana efter en maveoperation. Som bekendt er samtlige mordplaner hidtil slået  fejl, men mange af dem er så fantasifulde, at manuskriptforfatterne til en James Bond-film  straks ville afvise dem som alt for urealistiske.

Fabian Escalante, der i en periode var ansat til at holde El Comandante i live, har regnet ud, at  Castro har været udsat for 638 mordforsøg. Det kan lyde som svimlende mange, men på den anden side har det nærmest været en besættelse for CIA at sætte den kommunistiske leder ud af spillet. Wayne Smith, tidligere chef for USAs  repræsentation i Havana, sagde for nylig, at Cuba  har omtrent samme virkning på USA, som fuldmåne har på en varulv. Og havde CIA tilfældigvis rådet over en varulv,  ville tjenesten næppe have tøvet med at smugle den ind i Cuba og lade den sætte tænderne i Fidel på et eller andet tidspunkt gennem det seneste halve århundrede.  

Sprængfarlig cigar
De mest spektakulære af mordforsøgene på Castro gennemgås i en ny dokumentarfilm med titlen 638 måder at dræbe Castro på og en tilhørende bog skrevet af Escalante - en mand, der i sin tid som chef for den cubanske efterretningstjeneste  personligt var med til at afværge flere af  attentaterne.  Den sprængfarlige cigar, der skulle have  eksploderet i flaben på Fidel Castro, er nok det mest kendte eksempel, men der har været andre, mindst lige så bizarre mordforsøg.  
CIA kendte til Castros forkærlighed for  sportsdykning i havet ud for Cuba og investerede derfor på et tidspunkt i et stort parti caribiske muslinger. Tanken var at finde en musling, der var stor nok  til at rumme en dræbende sprængladning. Muslingeskallen skulle derefter males og gøres så farvestrålende og fristende, at Castro ville få  øje på den gennem dykkermasken på havets bund.  
Dokumenter, der blev offentliggjort, mens Bill Clinton var præsident i USA, bekræfter, at denne  plan var under overvejelse, men som så mange andre af slagsen nåede den ikke meget videre end  idéstadiet.  En anden plan, der også var inspireret af Castros  maritime interesser, gik ud på at inficere hans dykkerdragt med svampesporer, som ville påføre ham en kronisk og invaliderende hudsygdom.  

Giftsprøjte gemt i pen
En af grundene til, at Castro har været udsat for  så mange mordforsøg, er den simple, at han har  været ved magten i så mange år.  Bestræbelserne på at komme ham til livs begyndte kort efter, at han kom til magten efter  revolutionen i 1959.  I 1961, da eksilcubanere med støtte fra den amerikanske regering prøvede at vælte ham med den totalt fejlslagne landgang i Svinebugten, var  målet at myrde Fidel og broderen Raúl Castro samt Che Guevara.  
To år senere, samme dag som præsident Kennedy blev myrdet i Dallas, fik en agent i Paris udleveret en giftsprøjte kamufleret som kuglepen og blev sendt af sted for at aflive Castro.  
Castro benytter sig af dobbelt-gængere og flytter rundt mellem 20 forskellige adresser i Cuba for at gøre livet surt for potentielle snigmordere.
Engang lykkedes det at hverve en af Castros tidligere elskerinder til at myrde ham, fortæller  dokumentarfilmens producer, Peter Moore. CIA  forsynede hende med giftpiller, som hun gemte i en dåse fugtighedscreme. Men pillerne smeltede i dåsen, og hun vurderede, at det trods alt nok var en dårlig idé ligefrem at  skovle fugtighedscremen i munden på den sovende diktator. Castro havde allerede regnet ud, at hun forsøgte  at myrde ham, så han tilbød hende galant at låne  hans egen pistol.  »Jeg kan ikke gøre det, Fidel«, sagde hun til ham.  

Bakterier i kaffen
Det var der tilsyneladende heller ikke andre, der  kunne. Den tidligere elskerinde er langtfra den  eneste, der forgæves har forsøgt at forgifte  Castro.  
CIA har også syslet med planer om at komme  bakteriegifte i Fidels lommetørklæde og hans te og kaffe, men det blev ikke til noget.
CIA måtte også opgive at forsøge sig med en særligt udviklet  giftpille, da det viste sig, at den ikke kunne  opløses i vand.  

Bombe under podium
Det seneste seriøse mordforsøg, man kender til, fandt sted i 2000, da Castro skulle besøge Panama.  En gruppe mænd fik den idé at anbringe 90 kilo  sprængstof under det podium, hvor Castro skulle holde tale.  Ved den lejlighed var det Castros livvagter, der finkæmmede stedet og hjalp med at optrevle sammensværgelsen.  
Fire mænd, herunder Luis Posada, en eksilcubaner og tidligere CIA-agent, blev fængslet, men siden benådet og løsladt.  
Posada er i øvrigt en af de personer, der har  arbejdet mest indædt på at lempe den cubanske præsident over i det hinsides. Han sidder lige nu  bag tremmer i Texas i forbindelse med en udleveringssag: Både Venezuela og Cuba ønsker at retsforfølge ham for forsøg på at sprænge et cubansk passagerfly i luften i 1976.  
Hans sag skal genoptages inden længe, men de  færreste forestiller sig, at han bliver udleveret til retsforfølgelse, og selv virker han overbevist  om, at han snart får lov til at genoptage sin pensionisttilværelse i Florida, hvor mange af Castros uheldige attentatmænd i øvrigt har bopæl.  

Mafialikvidering
Ikke alle mordforsøg på Castro har været lige raffinerede: Mange har været langt mere primitive og virker snarere inspireret af de mafiatyper, der havde deres gang på kasinoerne i Havana i  1940erne og 1950erne, end af den fiktive elegantier James Bond.
CIA har endda henvendt sig til folk i  underverdenen og forsøgt at få dem til at påtage  sig likvideringen.  En af Fidel Castros gamle klassekammerater  planlagde at skyde ham ned på åben gade og ved  højlys dag - altså en klassisk mafialikvidering.
Sikkerhedstjenesten har også pågrebet en mand, der ville forsøge sig som snigskytte på universitetet i Havana. Men i tilfældet Castro har krudt og kugler vist sig at være lige så ineffektive som gift og bomber.  

Alle gaver checkes
Officielt har USA opgivet sine ambitioner om at dræbe landets ærkefjende, men den cubanske  sikkerhedstjeneste tager ingen chancer. Alle gaver, der sendes til Castros sygeleje, bliver gennemtjekket, ligesom de berømte eksplosive cigarer, som CIAs tekniske afdeling fremstillede i begyndelsen af 1960erne.  
Der var i øvrigt også en sag om nogle andre cigarer, som man havde været uelskværdig nok til  at præparere med botulinumtoksin, et af de giftigste stoffer i verden. Disse cigarer nåede dog aldrig frem ti Castro, der lagde tobakken på  hylden i 1985.  

Surt liv
De mange mordplaner og sammensværgelser har  selvfølgelig ændret Castros måde at leve på.  I sine første år ved magten tog han sig ofte en spadseretur på gaden, men den fornøjelse blev han nødt til at give afkald på. Siden har han benyttet sig af dobbeltgængere, ligesom han er flyttet rundt mellem 20 forskellige adresser i Cuba for at gøre livet surt for potentielle snigmordere.  
Og gennem årene har vittigheder om Castros  tilsyneladende uforgængelighed vundet stor udbredelse i Cuba. En af dem handler om, at han får en stor havskildpadde forærende. Castro takker  nej til gaven, da han får at vide, at kræet kun  har en forventet levealder på 100 år. »Det er problemet med kæledyr«, siger han. »Man  når lige at knytte sig til dem, og så dør de fra en«.   

Kilde: Duncan Campbell, The Guardian / Politiken 07 august 2006, oversættelse: Tonny Pedersen.