Grænseforeningen har været igennem en omstillingsproces, hvor man er gået fra at have været pengeindsamlende at lægge vægten på det folkeoplysende. Kendskabet til mindretallene i det dansk-tyske grænseland har i mange år været vigene og dette vil Grænseforeningen gerne være med til at rette op på. Først og fremmest fordi mindretallene og grænselandet også i en nutidig kontekst er værd at beskæftige sig med.
Et af fokusområderne er undervisningssektoren. Foreningen arrangerer hvert år kurser for undervisere. Grænseforeningen vil desuden gerne tilbyde brugbart undervisningsmateriale til ungdomsuddannelserne. I 2009 lykkes det at få udgivet bogen og hjemmesiden ”Grænseland – krig og kulturmøde”. Det skete i samarbejde med Forlaget Columbus og med økonomisk støtte fra Undervisningsministeriets Tipsmiddelpulje. Bogen er nu kommet i 2. udgave som e-bog, suppleret med et nyt kapitel om 1864.
Grænseforeningen har desuden sammen med de tre mindretalsgymnasier, Duborg-Skolen, A P Møllerskolen og Deutsches Gymnasium fûr Nordschleswig et ambassadørkorps, der tager rundt på danske gymnasier og fortæller om det at være ung i et mindretal. De er et levende supplement til lærebogen.