Åbn undermenuer...

Indianere og europæere i 1500-tallets Mexico: Nye kilder og ny viden til erobringshistorien

Heldagskursus for gymnasielærere

Kulturmøder står centralt i historiefagets læreplan i den nye gymnasiereform. Mindst ét forløb skal tage udgangspunkt i samfund og kulturer uden for Europa og USA, og kulturmødet mellem de indianske kulturer i Mellemamerika og de spanske erobrere er et af de største og mest skelsættende i menneskets nyere historie.

Tidligere har historiske fremstillinger, inkl. undervisningsmaterialer, primært taget udgangspunkt i de spansksprogede kilder, og derfor er vi kun blevet præsenteret for ét perspektiv på erobringen og det der siden skete.

De sidste 20 år er en række skriftlige kilder fra 1500-tallets Mexico og Guatemala blevet gjort tilgængelige, studeret og oversat til bl.a. engelsk. Fælles for hovedparten af disse kilder er, at de ikke er skrevet af de spanske erobrere og munke, men derimod af de indianere, som beboede i det område, der efter den spanske invasion blev kendt som Ny Spanien.

På dette kursus vil vi se nærmere på et udvalg af disse vigtige indianske stemmer, og dermed nærme os de historiske begivenheder før, under og efter erobringen fra et andet synspunkt end det europæiske. Vi kan således opnå et mere nuanceret og komplekst syn på kulturmødet, kolonihistorien, og ikke mindst indianernes rolle i det historiske forløb.

Kurset kan tjene som baggrund for et undervisningsforløb med udgangspunkt i anvendelse af bogen Opdaget? Mødet mellem indianere og europæere i 1500-tallets Mexico (Jesper Nielsen, Forlaget Columbus, København, 2018), som er skrevet netop med henblik på historieundervisningen i gymnasieskolen. Kursusdeltagere vil modtage et undervisereksemplar af bogen.

Udbytte af kurset

  • Indføring i Mesoamerikas præcolumbianske historie
  • Viden om kildematerialet fra tiden efter erobringen, indianske såvel som spanske kilder
  • Ideer til hvorledes et undervisningsforløb om emnet kan tilrettelægges
  • Adgang til en kursuspakke, hvis indhold kan tjene som inspiration og bruges direkte i historieundervisning, herunder en række PowerPoint-præsentationer om udvalgte emner
  • Undervisereksemplar af Opdaget? Mødet mellem indianere og europæere i 1500-tallets Mexico (Jesper Nielsen, Forlaget Columbus, København, 2018)

Praktisk information

Undervisere
Jesper Nielsen, lektor, og Mikkel Bøg Clemmensen, Cand. mag. og undervisningsassistent, begge fra Indianske sprog og kulturer, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS), Københavns Universitet.

Tid og sted
Hel dag (kl. 9:00-16:00, inkl. frokost) på Københavns Universitet.

Det er også muligt at booke et lukket kursus, hvor I får kurset på besøg på jeres gymnasium. I kan f.eks. gå sammen med andre gymnasieskoler i kommunen/regionen. Dato aftales indbyrdes.

Pris
DKK 1.500,- pr deltager (ekskl. moms). Forplejning samt adgang til case-materiale er inkluderet i prisen.

Sprog

Dansk

Tilmelding
Frist for tilmelding er d. 17. oktober 2018.

Læs mere om kurset her, hvor det også er muligt at kontakte kursusudbyderen for tilmelding.

Ønsker I kurset på besøg på jeres gymnasium, så kontakt ligeledes kursusudbyderen for yderligere information. Læs mere om muligheden for et lukket kursus her.

Kontakt
Kulturkurser@hum.ku.dk, tlf. 51 30 26 91

Bestil bogen til undervisningsforløbet

Se alle 1
Opdaget?
Mødet mellem indianere og europæere i 1500-tallets Mexico.
Læg i kurvGå til kurv