
Når vi smører os ind i plastik
Vi bruger hele tiden plastik i hverdagen, for det findes efterhånden i alt – mobiltelefoner, tablets, emballage til fødevarer, engangsservice, cremer og kosmetik med mere. Og selv om du ikke normalt smider affald direkte på gaden eller i havet, så bidrager vi alle til plastikforureningen af miljøet. Vores tøj er ofte lavet af kunstfibre. Så når vi bruger, slider og vasker vores tøj, falder store mængder af mikroplastfibre af og flyder ud med badevandet. Det samme gælder for karklude af kunstfiber. Ifølge en rapport fra Miljøstyrelsen i 2015 svarer det samlede udslip af mikroplastik fra tekstiler i Danmark til 200-1.000 tons om året. En del kosmetik og cremer kan indeholde mikroplastik, som skal give produktet en skrubbende effekt eller en bestemt konsistens. Og selv om vi i første omgang putter det på huden, vasker vi dem i sidste ende af, eller de bliver afsmittet til vores tøj, hvorefter de skylles ud af vaskemaskinen. Tøj og plejeprodukter er langtfra de største kilder til mikroplastik i miljøet, men de skader miljøet. Derfor er virksomheder og politikere begyndt se på, hvordan man kan stoppe brugen af mikroplastik.
Læs mere

Mikroplastik fra én skrubbecreme. Der kan være helt op til 350.000 stykker mikroplastik i en enkelt creme. Denne form for mikroplastik kaldes primær mikroplastik, da den er tilsat i denne form. Man taler desuden om sekundær mikroplastik, som er den type, der fremkommer i miljøet, når store plastikstykker nedbrydes til små.
I kampen mod plastikforurening er engangsklude af kunstfiber blevet et symbol på problemet. De indeholder 20 procent plastik, som nedbrydes og bliver til mikroplastik. Det har fået folk til at strikke deres egne karklude og dele billeder af det på de sociale medier.