Forlaget Columbus

Vikingernes religion

Dokumentarer

Langt de fleste af de nedenstående dokumentarer er at finde på mitcfu og i tilfælde af, at de er tilgængelige andre steder, er der indsat link til dem. De er opdelt tematisk i forhold til, om de handler om vikingernes religion i fortid eller senmoderne nyhedensk asatro.

Vikingernes religion

  • Ragnarok 1-2: Fortællingen om da den kristne gud fordrev de gamle nordiske guder, ARTE/DR 2007 (38 min. pr. afsnit)
    Dramadokumentar der følger en fiktiv skjalds rejse gennem Norden i en tid, hvor den nye religion, kristendom, var begyndt at blive udbredt. Skjalden kender til den førkristne religions myter, som der fortælles brudstykker af undervejs i udsendelsen. Der optræder også en række eksperter samt billeder af genstande og fra forskellige rekonstruerede byer og bygninger fra vikingetid. Også selve religionsskiftet i de forskellige egne i Norden belyses.
  • Vikingarnes tid, afsnit 2: Handelsstaden, SVT2 2018 (59 min.)
    Nyere dokumentarserie hvor dette afsnit fokuserer på Uppsala og Birka og byernes religiøse betydning. Der er bl.a. fokus på nyere arkæologiske undersøgelser af vikingerne og deres religion. Også samfundets indretning og kønsroller berøres med inddragelse af nyeste forskning.
  • Vikingarnes tid, afsnit 3: Från Jesus til Snorre, SVT2 2018 (59 min.)
    Næste afsnit af den ovenstående serie, hvor der i dette afsnit er fokus på religionsskiftet i det svenske område. Der er vægt på en række arkæologiske fund, bl.a. en massegrav.
  • Vikingernes virkelige verden, afsnit 6: Himmel eller Valhalla, TV/MV 2021 (28 min.)
    Udsendelse med fokus på religion i vikingetid. Der inddrages senmoderne asatroende til at forklare den førkristne religion, dens forestillinger og praksis. Også de islandske tekster anvendes ukritisk og refereres uden kontekst.
  • Historien om Danmark, afsnit 3: Vikingetiden, DR1 2017 (59 min.)
    Afsnit af DRs serie om Danmarks historie, med fokus på vikingetid. Fra 24:30 til 41:40 sættes der fokus på vikingernes religion og religionsskiftet samt baggrunden for dette. Der er også lavet en dramatisering af beretningen om Poppos jernbyrd.
  • 1000 års tro, afsnit 1: Danernes store religionsskifte
    Afsnit af serie omkring kristendoms historie i Danmark.
  • Gåden om Odin, serie om søgen efter Danmarks religiøse fortid i vikingetiden, DR 2023
    Ny serie på DR, der undersøger guden Odins rolle i Danmarks fortid. Hvilken rolle spillede Odin og vikingernes religion egentlig i historien om Danmarks begyndelse? Hvad har Odin med Jellingestenen at gøre?
  • Mission Valhalla, sæson 1 – 12 afsnit, DR Ramasjang, 2022
    Underholdningsserie rettet mod børn, hvor personer og historier er hentet fra særligt de islandske kilder og deres fremstillinger af vikingernes religion. Handlingen inkluderer bl.a. at Tor mister sin hammer, Idun sine æbler og at Ask Yggdrasil er ved at visne. Flere scener kan bruges som humoristiske forsøg på at opføre nogle af myterne, eleverne har læst.

Senmoderne asatro

  • Grin med Gud, afsnit 2: Asatro, DR2 2012 (30 min.)
    Afsnit af serie med Omar Marzouk, som bl.a. har fokus på humor, blasfemi og forskellige religioner. I dette afsnit besøger han en række asatroende, ligesom der er klip fra hans standup-shows, baseret på disse besøg, personer og historier. Mod slutningen vises et fællesblót.
  • De omvendte – om at skifte tro, afsnit 2, DR2 2011 (29 min.)
    Som titlen antyder, handler programserien om personer, der har skiftet religion. I dette afsnit interviewes en yngre kvinde, der har konverteret til asatro og taler om denne proces. Hendes kristne far medvirker også, hvilket sætter fokus på konversionen og hvordan denne foregår i en social kontekst.
  • Himlen over Danmark, afsnit 9: Hedning på høje hæle, DR2 2006 (29 min.)
    Fokus på Andrea Fisker og hendes forståelse af asatro og dennes betydning i hendes hverdagsliv og karriere. Man får et fint indblik i Andreas og hendes medudøveres overvejelser omkring praksis ligesom der optræder flere blótritualer undervejs.
  • Tro til salg, afsnit 2: Asatro, DR2 2022 (30 min.)
    Nyproduceret (2022) serie hvor DR har inviteret reklamefolk til at se på, hvordan en række religioner bedst kan sælges og udbredes. Det giver anledning til lidt interessant diskussion. Der er også passager med fokus på praksis, nyshamanisme m.m.
  • Univers, afsnit 19: Gudrun Gotved og asatro, DR2 2009 (29 min.)
    Overordnet introduktion til senmoderne asatro, hvor bl.a. Jens Peter Schjødt optræder. Størstedelen af programmet består af et interview med Gudrun Gotved, der er asatroende, og Sune Auken, der er litteraturforsker. Der er derudover optagelser af en række ritualer.
  • Anne på Herrens mark: Asatro, TV2 2016 (28 min.)
    Kan ses på https://www.tv2kosmopol.dk/anne-pa-herrens-mark/anne-pa-herrens-mark-asatro
    Afsnit af serie der følger journalist Anne Klysner på besøg hos asatroende, hvor hun også deltager i et veldokumenteret blót.

Film og serier

Der findes en lang række serier og film, hvor vikingernes religion indgår i et eller andet omfang. Som omtalt i kapitel 1 er har Marvel i deres univers af superhelte også inkluderet Thor, og i nogle af filmene om denne optræder også Odin, Loke, m.fl. Filmene er ikke umiddelbart relevante for den faglige undervisning, men der er kortere sekvenser som eventuelt kan bruges til at tale om, hvordan Tor fremstilles i forskellige sammenhænge.

Herunder omtaltes to serier, der begge trækker på viden om den førkristne religion og kildematerialet, som også indgår i bogen.

  • Vikings, HBO, 2013->
    Seriens senere sæsoner er ret anderledes end den første, hvor der i høj grad anvendes ægte kildemateriale som baggrund for en række scener.
    I afsnit 6 optræder en skibsbegravelse, der tydeligvis trækker på Ibn Fadlans beskrivelse.
    I afsnit 8 besøger hovedpersonen templet i Uppsala og Adam af Bremens farverige beskrivelse udfoldes her visuelt.
  • Ragnarok, Netflix, 2020->
    I første sæsons afsnit 3 (Jotulheim) optræder mod slutningen af afsnittet en scene, hvor hovedpersonen Magne udsættes for nogle af de samme prøvelser, som Tor blev udsat for hos Udgårdsloke. Anden sæson optræder flere guder, og de direkte henvisninger til vikingernes religion er tydelige. Serien er primært en ungdomsserie og med lidt held kender eleverne til den.

Jeg handler som

Skole

Forlaget Columbus

Offentlig institution
(for skolens ansatte)

Privat

Forlaget Columbus

Privatkunde
(privat, studerende
og virksomhed)