Velkommen til hjemmesiden for 5. udgave af Global politik.
Bogen har i grundtræk samme opbygning som de to seneste udgaver. Det obligatoriske stof er søgt samlet i kapitlerne 2-4 og 8. I de tre første tager fremstillingen ligesom tidligere udgangspunkt i de tre centrale begreber: magt, sikkerhed og globalisering. I kapitel 8 gennemgås de vigtigste sider af dansk udenrigspolitik. I kapitel 5-7 gentages opdelingen fra kapitel 2-4 men nu med supplerende stof der kan vælges til under gennemgangen af den obligatoriske del. Det gamle kapitel 1 er erstattet af et helt nyt kapitel, og mindre dele af indholdet er medtaget i de efterfølgende kapitler. Det nye kapitel 1 er opdelt i fem afsnit, hver med fokus på en såkaldt megatrend. Tanken er at eleverne straks bliver kastet ud i de grundlæggende udviklingstendenser der i dag gør sig gældende i den internationale politik, og som på en særdeles indgribende måde er ved at ændre den verden vi hidtil har kendt. Kapitlet er i vid udstrækning skrevet uden brug af tyngende fagtermer og -teorier, men lægger op til deres introduktionen heraf i de efterfølgende kapitler, hvor de fem megatrends forhåbentlig viser sig at været et egnet empirisk referencepunkt for gennemgangen.
Som det fremgår af bogens forord, synes første halvdel af 2020’erne at markere et afgørende vendepunkt i den historiske udvikling, og for den internationale politik er der tale om ændringer der tåler sammenligning med de konsekvenser der i starten af 1990’erne fulgte med Den Kolde Krigs ophør. Krig, oprustning og ændringer i den globale magtstruktur præger nu i modsætning til de foregående årtier den internationale dagsorden og den offentlige debat. Og hertil kommer at klimaforandringerne i dag for alvor er med til at ændre livsbetingelserne for store dele af klodens befolkning, samtidig med at sociale og økonomiske uligheder mellem Nord og Syd og internt i landene er konstant stigende. Her i midten af årtiet synes mange forhold under stadig forandring, og fremtiden forekommer mere uvis – og også mere ildevarslende – end længe. Det er alt sammen med til at gøre det vanskeligt at skrive en langtidsholdbar lærebog i internationale politik. For læreren er det mere end nogensinde blevet nødvendigt at inddrage aktuelt stof. I den nye udgave er de mange forandringer så vidt muligt søgt inddraget i teksten; nye afsnit er skrevet, f.eks. om Taiwan-konflikten, og med kap.1 er fremhævet de mere blivende tendenser der gør sig gældende. Værdien af de mange begreber og teorier som bogen præsenterer, har ingen umiddelbar udløbsdato, men undervisningen vil nødvendigvis afsløre at deres anvendelse ofte vil ske på et stærkt ændret grundlag.
Også denne gang vil der blive udarbejdet et fyldigt opgavemateriale til de enkelte kapitler. Og som noget nyt er en ny medarbejder blevet knyttet til bogen. Klaus Holleufer fra Skanderborg Gymnasium, der også har bidraget til en anden ny udgivelse fra undertegnede, vil frem til sommeren 2024 udarbejde opgaver til de enkelte kapitler, og de vil løbende blive lagt ind på hjemmesiden. I et vist omfang vil opgaver fra 4. udgaven blive genbrugt – især i de tilfælde hvor figurer og andet illustrationsmateriale går igen – men overordnet set vi der blive tale om nye opgaver der vil afspejle de stærkt ændrede vilkår der gør sig gældende i den internationale politik.
Held og lykke med brugen af den nye udgave.
Hans Branner (hans.branner@gmail.com)