USA: POLITIK OG BEFOLKNING
Lektion 5: Velfærd i USA og Danmark (s. 250-253)
Spørgsmål til bogen:
- Hvilken velfærdsmodel har man i USA, og hvordan adskiller den sig fra den danske?
- Hvad mener henholdsvis demokraterne og republikanerne om velfærdsstaten?
- Hvor stor er uligheden i USA sammenliget med Danmark?
Forslag til øvelser:
Øvelse 1: Ulighed og velfærdsmodeller
- Forklar, hvad figuren nedenfor viser. (Begrebet ginikoefficient er forklaret på s. 253.)
- Undersøg vha. figuren over ginikoefficienter i forskellige lande nedenfor, om der er en sammenhæng mellem velfærdsmodel (se boksen om velfærdsmodeller s. 251) og ginikoefficient.
Øvelse 2: Mads og Monopolet.
Hjælp Cecilie med hendes dilemma om uddannelsesvalg. I denne øvelse kan man lade 3-4 elever være ”Mads og monopolet” og evt. skifte eleverne ud undervejs.
Cecilies dilemma:
Kære Mads og Monopolet
Jeg er 29 år og har efter flere forliste parforhold endelig fundet mit livs kærlighed, Bill. Han er høj og flot; faktisk ligner han en western-filmstjerne. Vi er stormende forelskede i hinanden og har været det, siden vi mødte hinanden til en fest hos min kollega for 6 måneder siden. Problemet er, at han bor langt væk fra Horsens, nemlig i Texas i USA.
Siden vi mødte hinanden, har vi skrevet sammen dagligt, og vi har også besøgt hinanden flere gange – det har ikke været billigt, og min opsparingskonto har set bedre dage. Vi savner hinanden ekstremt meget og er begge indstillede på, at vi må rykke tættere på hinanden.
Han arbejder på et bilværksted i en lille landsby i Texas og har ikke så gode muligheder for at finde et job i Danmark, da han kun taler engelsk og ikke har en uddannelse. Jeg taler nogenlunde engelsk og er uddannet frisør, så mine muligheder for at finde et job i nærheden af ham er umiddelbart bedre end omvendt. Bill har allerede været nede hos sin lokale frisør, en sød dame, som er positiv over for at tage mig ind, men lønnen er lav, ca. 50 kr. i timen. Måske kunne jeg med tiden starte min egen frisørsalon, for det har jeg altid drømt om, og i USA skal man jo heller ikke betale så meget skat, så det kunne gøre det endnu bedre at starte sit eget.
Jeg har en søn på 3 år fra et tidligere forhold. Min søn har ingen kontakt med sin far, så på den måde er der ingen forhindringer i at flytte, og Bill er 100% indstillet på at tage imod os begge. Dog bor han lige nu hjemme hos sine forældre, men de har sagt, vi kan flytte ind, hvis Bill og jeg bliver gift, og det vi selvfølgelig gerne!
Jeg har på den ene side rigtig meget lyst til at springe ud i det og flytte ”over there” sammen med min søn, men jeg er også bekymret: Kan vi få det hænge sammen økonomisk, og kan vi med tiden få råd til at bo for os selv med min søn og de børn, vi forhåbentligt får sammen?
Min kloge lillesøster går på HF, og hun siger, at de har en residual velfærdsmodel i USA, hvilket betyder, at der ikke er så meget hjælp at hente fra det offentlige. I USA skal man betale for en masse ting selv, fx sundhedsforsikring og børnehave, og det er også almindeligt at spare op til børnenes uddannelse.
Det er svært at se, hvordan jeg skal få råd til det hele, men måske går det alligevel, man siger jo at kærligheden overvinder alt…
Jeg håber, I kan give mig et godt råd!!!!
Mange hilsner Cecilie
Supplerende materiale:
Obama og velfærdsstaten
Nedenstående citat er fra Obamas indsættelsestale 2013 og handler om velfærdsstaten. Læs citatet og besvar spørgsmålene nedenfor.
For vi, folket, forstår, at vores land ikke kan lykkes, når en stadigt mindre del af befolkningen har det særdeles godt, mens et voksende flertal knapt kan overleve. (…)
Vi tror ikke på, at frihed i dette land er begrænset til de heldige, eller at lykke er for de få. Vi anerkender, at uanset hvor ansvarligt vi lever vores liv, kan enhver af os på et hvilket som helst tidspunkt opleve tab af job, pludselig sygdom eller et hjem fejet væk af en forfærdelig storm. Når vi forpligter os over for hinanden gennem Medicare, Medicaid og Social Security, svækker de ikke vores initiativ, de styrker os. De gør os ikke til en nation af folk, der bare tager. De frigør os, så vi kan løbe de risici, som gør dette land stort.
- Find de civilreligiøse træk i citatet.
- Undersøg, hvilken ideologi, de er udtryk for.
- I hvilken retning ville den amerikanske velfærdsstat udvikle sig, hvis Obama og hans ligesindede havde større indflydelse på lovgivningen?
- Hvilken sammenhæng er der mellem amerikanernes skepsis over for den føderale regering og den generelle skepsis mod velfærdsstaten?
- Er der udsigt til, at den amerikanske velfærdsstat vil bevæge sig i den retning, Obama ønsker det? Hvorfor/hvorfor ikke?