Forlaget Columbus

Protestbevægelser

Interview med sociologen Henrik Dahl i Politiken, 06.03.2007

- Er der ikke nogen sag, der berettiger brugen af vold?

"Det, jeg er meget kritisk over for, er en særlig form for voldsideologi, hvor man fremstiller sig selv som ofre. Og Ungdomshuset er netop en af denne type ekstremt voldelige offerideologier".

- Men er de ikke ofre? Det hus, som de havde fået, er solgt hen over hovedet på dem.

"Nej. Det er de ikke. Sagen er, at vi lever i et liberalt samfund; der må man inden for meget vide rammer gøre, nøjagtig hvad man vil. Man må lave swingerklub eller spille på sækkepibe, men man skal ikke genere andre. Man skal overholde reglerne, og regningen skal man selv samle op og ikke sende videre. For min skyld må de lave alle de suppekøkkener og holde alle de death trash-metalkoncerter og være lige så piercede, de vil. Diskussionen handler om, at de gerne vil have lov til at sende regningen videre til alle andre borgere".

- Men et er at gøre, hvad man vil - mangler de unge ikke et sted at gøre det?

"Der er en fond, der har tilbudt dem 12 millioner kroner at købe et hus for. Dem kan de bare bruge på det. Jeg vil også gerne køre en tur i Formel 1 eller flyve med Concorde, men jeg har ikke råd. Ingen arme, ingen småkager".

- Har samfundet ikke et ansvar?

"Nej, overhovedet Ikke. Samfundet har et ansvar for, at det er lovligt og legitimt. Hvis indvandrerdrenge kaster sten efter homoseksuelle, skal der sættes en stopper for det. Hvis der er tale om forfølgelse af de unge på grund af deres udseende, skal samfundet sætte en stopper for det. Men det er ikke et offentligt anliggende at organisere folks forlystelser".

- Skal der ikke være plads til at være oprørsk, når man er ung?

"Jo, inden for rimelighedens grænser. Det kommer an på, hvad det oprør består i. Jeg betragter sagen om de unge og Ungdomshuset som et identitetsprojekt, hvor man med lys og lygte leder efter modstand, fordi man finder sin identitet i modstand. Hvis man gør oprør mod rammebetingelser, der hedder lov og orden, har jeg et problem med det".

- Skal samfundet ikke sørge for, at der er plads til miljøer på kanten af samfundet?

"Det er der også".

- Hvor?

"Jamen, de har lov til at være her ligesom alle andre, og de må gøre, hvad de vil. Men det er ikke et offentligt anliggende at finansiere deres hobbyer af den ene eller den anden slags".

- Der er vokset vigtige ting ud af subkulturer og andre bevægelser på kanten af det almindelige. Skal samfundet ikke være med til at skabe grobund for den vækst?

"Selvfølgelig er der kommet fantastiske ting ud af subkulturer - for eksempel rockmusikken. Men rockmusik blev altså ikke skabt på en ordning betalt af kommunen".

Jeg handler som

Skole

Forlaget Columbus

Offentlig institution
(for skolens ansatte)

Privat

Forlaget Columbus

Privatkunde
(privat, studerende
og virksomhed)