Forlaget Columbus

Protestbevægelser

Uddrag af interview med Line Barfod, folketingsmedlem for Enhedslisten, Berlingske Tidende 27.01.2007, af Michael Jalving

Line Barfod: "Modkultur er et udtryk for et alternativ til de herskendes kultur. Modkultur er ikke bare en anden kultur, men en kultur, der opstår som modsætning til den dominerende kultur, og en del af den kultur, der trives i Ungdomshuset, er opstået som reaktion. Modkultur er en slags oprør."

- Er de unge på Jagtvej i dine øjne oprørere?

"Ja, forstået som kulturelle oprørere, ligesom man kan sige, at der gennem tiden er opstået ny kultur i f.eks. punk og rockmusikken i forhold til den kultur, der dengang var den herskende. Jazzkulturen i sin tid."

Er der tale om et kulturelt oprør snarere end et politisk oprør?

"Ja, når vi snakker modkultur. Men så er der den anden del af det, som er modmagt, som jo er det at forsøge at lave en magt, der går imod magt. Der er nogen, som sidder på magten i det her samfund, og så er der andre, der siger: Jamen, så må vi lave en magt, der går imod den."

-Hvem sidder på magten?

"Det gør dem, der har pengene. Det er jo også det, de unge selv har fremført: At A.P. Møller bare kan købe en grund og opføre et Operahus og så få staten til at betale driften."

- Mener du, at de unge har moralen på deres side?

"Jeg ved ikke, om de har moralen på deres side, men de har det på deres side, at der skal være plads til ungdomskultur. Jeg tror, det er utroligt vigtigt for et samfund, hvis det skal udvikle sig, at man giver gode rammer til ungdommen - ellers går tingene i stå. Og hvis tingene går i stå, så risikerer man en meget voldsommere polarisering end det, vi hidtil har set."

- Hvad tænker du på konkret?

"Hvis de unge ikke har mulighed for at give deres meninger til kende og komme af med den enorme energi, unge mennesker har, på en kreativ måde, så risikerer man, at de kommer af med den på andre måder."

- Såsom?

"Jamen altså, hvis de unge mister troen og håbet på, at de kan blive en del af samfundet, så kan det gå så galt, som vi har set i Paris."

- Altså, gadekampe, bilafbrændinger, overfald ...

"Ja, fordi de unge mister håbet."

- Der er andre, der mener, at besætternes brug af vold mod politiet den 16. december diskvalificerer dem i forhold til den politiske kamp. Hvad mener du?

"Jeg mener, at det er helt forkert at bruge vold i Danmark og i det samfund, vi lever i. Jeg mener også, at vold står i modsætning til politik. Men bortset fra den 16. december har det jo været forbløffende fredeligt, hvad der er foregået i forhold til de unges energi, og til hvor usikker udsigten til en løsning har været."

Jeg handler som

Skole

Forlaget Columbus

Offentlig institution
(for skolens ansatte)

Privat

Forlaget Columbus

Privatkunde
(privat, studerende
og virksomhed)