Forlaget Columbus

Reformation i Danmark

Baggrunden for den store tekstsamling omkring reformationsårene er udgivelsen af en kildesamling til brug for gymnasieuddannelserne - Henrik Adrian: Reformation i Danmark. Columbus 2017. Materialet her kan anvendes til mere dybtgående studier og diskussioner og til opgaveløsning. Introduktionen her omfatter:

Reformationen – den lutheranske kristendom, blev overalt i Danmark indført ved Christian den Tredjes statskup og magtovertagelse august-oktober1536. Det skete således ved et magtbud fra oven, og det lagde grunden til den statsligt bestemte lutheranske kristendomsopfattelse, som først med religionsfrihedens sikring i grundloven fra 1849 atter blev udfordret.

Begrebet ”reformation” blev først til omkring 1530, i samtiden talte man om den ”evangeliske bevægelse” med de ”evangeliske prædikanter” overfor pave- og bispekirken med ”papisterne” (som de evangeliske prædikanter med skældsordet kaldte deres modstandere).

Reformationen udsprang ikke alene af en konges magtbud i 1536. Der var tale om en langvarig og samfundsforandrende proces med rødder tilbage i senmiddelalderens kristendom, og som især udviklede sig under Christian den Anden, Frederik den Første og som foreløbig afsluttedes med borgerkrigen- Grevens fejde - under Christian den Tredje.

Udviklingen i Sverige var næsten parallel med den dansk-norske. Gustav Vasa gennemførte omfattende kirkereformer og hans efterfølgere sikrede også en luthersk fyrstekirke. I slutningen af 1500-tallet kom det til et katolsk pres på Sverige, da kongen (Sigismund på grund af sin polske baggrund) blev katolsk – men en af Gustav Vasas sønner hertug Karl fjernede ham år 1600 ved et statskup, og lutheranismen blev derved sikret. Først ind i 1600-tallet kan man sige, at den lutherske kristendomsopfattelse var slået igennem i hele Norden, og også de mange sognepræster var nu som kongelige embedsmænd underlagt den protestantisk-lutherske trosopfattelse.

Seks fortællinger omhandler den samlede reformationsproces – det begynder med Stockholms blodbad og afsluttes med indførelse af den lutherske fyrstekirke frem til 1556. Her er der til sidst en særlig fortælling om reformationsforløbet i Norge og Island, der hørte med til Christian den Tredjes riger.

Der er en opsamling om reformationens konsekvenser og de senere års diskussion om dens betydning i Tekst 54 i Fortælling30.

Jeg handler som

Skole

Forlaget Columbus

Offentlig institution
(for skolens ansatte)

Privat

Forlaget Columbus

Privatkunde
(privat, studerende
og virksomhed)