Forlaget Columbus

Vejen til folkedrab

Velkommen til bogens hjemmeside

Over 100 millioner mennesker blev ofre for folkedrab i det 20. århundrede. Eksempler tæller blandt andet nazisternes udryddelse af jøder i gaskamre under anden verdenskrig, hutuers massedrab på tutsier i Rwanda i 1994 og bosnisk-serbiske styrkers nedskydninger af bosnisk-muslimske mænd og drenge i Srebrenica i 1995.

Historiens folkedrab er forskellige, men også ens. Ét fællestræk er, at ofrene forfølges på grund af noget, de er – ikke noget, de gør. De tilhører en bestemt gruppe, som af gerningsmændene udpeges som fjender, der skal fjernes helt fra samfundet. Et andet fællestræk er, at mange af de samme mekanismer gør sig gældende på tværs af folkedrabene. Ofrene udgrænses, dehumaniseres, forfølges og udryddes.

»Vejen til folkedrab« er en temabog til historie, der handler om folkedrab og undersøger Holocaust som historisk case. Bogen tager afsæt i Gregory Stantons teori om folkedrabets ti stadier, som bryder folkedrab op i faser med særlige kendetegn. Teorien hjælper til at forstå de mekanismer, der var på spil før, under og efter Holocaust. Hvert kapitel behandler et særskilt tematisk spor, og indeholder kilder og øvelser, der træner eleverne i historiefagets faglige mål.

På denne hjemmeside finder du ekstra materiale til bogen.

Tag på kursus med forfatterne

Holocaust og andre folkedrab er fra 2023 blevet obligatorisk at arbejde med på både ungdomsuddannelserne og i grundskolen. Men hvordan underviser man i temaet?

Få flere bud ved at booke Solvej Berlau og Stine Thuge til et skolebaseret kursus om enten 1) folkedrabets århundrede, 2) Holocaust eller 3) Danmark og Holocaust.

Læs mere her

Jeg handler som

Skole

Forlaget Columbus

Offentlig institution
(for skolens ansatte)

Privat

Forlaget Columbus

Privatkunde
(privat, studerende
og virksomhed)