
Virksomhed: Brug for helt fælles retningslinjer
For en ny dansk virksomhed, der ønsker at udvikle et mere miljøvenligt produkt, giver EU-lovgivningen både fordele og udfordringer. Her fortæller en konkret virksomhed, som har EU-lovgivningen helt inde på livet, hvordan det påvirker deres arbejde, og hvilken betydning det har.
Tyggegummi: Det smager muligvis godt, men ofte indeholder det skadelige kemikalier og plastik. De grå tyggegummiklatter, som ligger overalt på fortovene, slides langsom ned, og mikroplastik og de tilsatte kemiske stoffer udledes til åer, søer og havet, hvor dyr og planter kan blive påvirket.
Virksomheden True Gum blev skabt af fire unge iværksættere, der ønskede at udvikle et tyggegummibrand, der hverken indeholder plastik af syntetiske polymerer fra fossil olie eller problematiske kemiske tilsætningsstoffer. True Gum kalder sig ”an Industry Rethink” og præsenterer et klima- og miljøvenligt tyggegummi-alternativ. Det giver sig bl.a. til udtryk i valget af ingredienser, der er så få som muligt og så naturlige og bæredygtige - ud fra hvad virksomheden mener er muligt for at få et godt tyggegummi.

True Gum produceres i Danmark, men folkene bag ønsker at sælge deres produkt både herhjemme og i udlandet. Det kræver mange ressourcer at få det ud over Danmarks grænser, både hvad angår arbejdstid og økonomi. Men så længe eksporten holder sig til EU-lande, så gælder de samme rammevilkår i form af det indre marked og fælles EU-lovgivning. Det er derfor nemmere at holde sin handel indenfor EU’s grænser end at sælge til et land uden for EU. Ifølge Jacob Sand Motzfeldt er den fælles EU-lovgivning en stor fordel. Især i forhold til registrering af produktets varemærke og produktets design, som gør det nemmere for en virksomhed at starte salg af produkter i andre EU-lande.