Forlaget Columbus

I krig igen

Kapitel 2


Kilde nr. 4: Danmark uden militære muligheder
P. Munch var den mest fremtrædende radikale politiker i første halvdel af det 20. århundrede. Han var med til at grundlægge partiet i 1905, var forsvarsminister under Første Verdenskrig og udenrigsminister 1929-40. Samtidig var han en uhyre flittig forfatter hans lærebogssystem i historie blev brugt i gymnasiet endnu længe efter hans død i 1948. I årene 1903-09 udkom med ham som hovedredaktør tidsskriftet Det ny Aarhundrede, hvor mange af de Radikales forsvarstanker blev formuleret og diskuteret. I Danmark under en stormagtskrig, hvorfra her er gengivet et uddrag, fremlægger han de principielle overvejelser bag modstanden mod militær oprustning og dansk krigsdeltagelse.

Kilde nr. 5: Trusselsopfattelsen d. 8. april 1940
Det kan i dag være svært at forstå at den danske regering med de informationer der forelå ikke i højere grad greb til militære forholdsregler umiddelbart inden det tyske angreb d. 9. april. I kilden imødegås påstanden (anført med kursiv) om at der var tale om bevidst sabotage, og at regeringen med sikkerhed kunne have forudset angrebet. Tankegangen bag dens ikke-militære strategi forklares. Hans Kirchhoff, der har været lektor i samtidshistorie på Københavns Universitet, er en af de største kendere af besættelsestidens historie, og har i bogen Kamp eller tilpasning samlet og omarbejdet en række af sine aviskronikker om nogle af de centrale begivenheder vedrørende forholdet mellem Danmark og Tyskland under Anden Verdenskrig.

Kilde nr. 6: Danmark indtræder i militæralliancen NATO
Det var en svær beslutning der skulle træffes da de nordiske forsvarsforhandlinger i januar 1949 var brudt sammen: Skulle Danmark bibeholde sin traditionelle neutralitet og stå isoleret uden for den begyndende blokdannelse mellem Øst og Vest eller indtræde i den vestlige militæralliance der var under dannelse? Især inden for Socialdemokratiet, der havde haft en stærk anti-militaristisk tradition, var beslutningen vanskelig. Med en brandtale d. 27. februar lykkedes det statsminister Hans Hedtoft at overbevise partiets skeptiske hovedbestyrelse om fordelene ved at indtræde i Atlantpagten. Kilden er et uddrag af talen og viser hvilke strenge Hedtoft spillede på for at sikre opbakningen til den kurs han selv havde valgt.

 

 

Jeg handler som

Skole

Forlaget Columbus

Offentlig institution
(for skolens ansatte)

Privat

Forlaget Columbus

Privatkunde
(privat, studerende
og virksomhed)