Forlaget Columbus

I krig igen

Kapitel 3

Kilde nr. 7: Forsvandt truslen fra øst i 1989?I 1988 nedsatte Folketinget en forsvarskommission bestående af politikere og eksperter der skulle forberede lovgivningen om det danske forsvar for de kommende år. Dens beretning udkom i december 1989, og da var forudsætningerne for dansk sikkerhedspolitik blevet totalt ændret. Det var nærmest umuligt for kommissionen at forudsige udviklingen, og alle muligheder måtte holdes åbne. Kilden giver et indblik i overvejelserne på dette tidspunkt kort efter Berlinmurens fald. Trusselsbilledet anses naturligt nok for mere gunstigt, men samtidig med at den militære trussel nedprioriteres, peges på at andre, bredere, sikkerhedstrusler vil kunne opstå. I et bagudskuende perspektiv kan man sige at de nye trusler er søgt imødegået gennem EUs udvidelse mod øst.

  • <link file:2270 _blank>Kilde 7

Kilde nr. 8: 1990 Danmark sender et krigsskib til Mellemøsten
Under den krise der opstod efter Iraks invasion af Kuwait i august 1990, var Danmark hurtig til at involvere sig militært. For første gang i nyere tid sendte Danmark et krigsskib til en potentiel krigszone, og det endda til et område der ikke var dækket af NATO-traktaten (out-of-area). I kilden betones vigtigheden af denne beslutning set i et historisk perspektiv, men det fremgår også at der mellem partierne langt fra var fuld enighed om Danmarks rolle i den krig der fulgte holdningsforskelle der også skulle vise sig i forbindelse med senere dansk krigsdeltagelse. Nikolaj Petersen er historiker og tidligere professor i International Politik ved Aarhus Universitet. Han har skrevet om den afsluttende periode (1973-2003) i et stort 6-binds værk om dansk udenrigspolitisk historie udgivet med støtte fra Carlsberg-fonden.

  • <link file:2273 _blank>Kilde 8

Kilde nr. 9: Skriftlig fremsættelse af beslutningsforslag B 81 om udsendelse af Olfert Fischer
Krigsdeltagelse kræver iflg. grundlovens §19 Folketingets samtykke, og også i forbindelse med anden form for brug af militære styrker uden for landets grænser bliver Folketinget involveret. Det sker i form af et beslutningsforslag, der i modsætning til almindelige lovforslag kun gennemgår to behandlinger i Folketinget efterfulgt af en betænkning. Kilden viser hvordan regeringen, i dette tilfælde forsvarsministeren, d. 31. august 1990 præsenterede forslaget om udsendelse af Olfert Fischer over for Folketinget.

  • <link file:2274 _blank>Kilde 9

Kilde nr. 10: 1. behandling af B 81 ordførertale af Hans Hækkerup (S)
Socialdemokratiet havde fra starten haft sine forbehold over for en regulær dansk krigsdeltagelse i Golfen. Hans Hækkerup, der i Poul Nyrup Rasmussens regeringer fra 1993 udnævntes til forsvarsminister (se også tekstboksen s.41), holdt ordførertalen for Socialdemokratiet da beslutningsforslaget om udsendelsen af Olfert Fischer var til debat i Folketinget d. 31. august 1990. Det fremgår af talen, der er gengivet i fuldt omfang, hvilke betænkeligheder partiet havde over for udsendelsen.

  • <link file:2275 _top>Kilde 10

Kilde nr. 11: Betænkning over B 81
I kilden er gengivet hele betænkningen over beslutningsforslag B 81 (÷ bemærkninger) om udsendelse af Olfert Fischer til Mellemøsten. Heraf fremgår hele spektret af holdninger hos partierne og deres divergerende standpunkter og begrundelser for henholdsvis at støtte og gå imod udsendelsen.

  • <link file:2276 _blank>Kilde 11

Kilde nr. 12: Sikkerhedsrådsresolution nr. 678 af 29.11.1990
Når FNs sikkerhedsråd vedtager en resolution under henvisning til kap. VII i pagten er den bindende for de stater den retter sig mod (se tekstboksen s.30). I forbindelse med Kuwait-krigen skete det allerede med resolution 660 af 2. august 1990 der krævede Iraks tilbagetrækning fra Kuwait. Senere fulgte bl.a. resolution 661 af 6. august om indførelse af økonomiske sanktioner imod Irak, herunder en flådeblokade. Med resolution 678 gik Rådet skridtet videre og gav for første gang siden Korea-krigen (1950-53) tilladelse til brug af militære magtmidler mod en medlemsstat. Det fremgår af formuleringen at tilladelsen gives som en støtte til Kuwaits regering, hvorved hentydes til Kuwaits ret til selvforsvar iflg. FN-pagtens art. 51 (se hele pagten på www.unric.org).

Kilde nr. 13: Uffe Ellemann-Jensen om udsendelsen af Olfert Fischer
Uffe Ellemann-Jensen (V) var udenrigsminister da beslutningen om udsendelsen af Olfert Fischer blev truffet. Han har skrevet flere erindringsbøger om sin udenrigsministertid (1982-1993), herunder bogen Fodfejl. Da Danmark svigtede under Den Kolde Krig (2004). Heri langer han kraftigt ud efter de oppositionspartier, især Socialdemokratiet, der ofte modarbejdede hans politik, og som han mener svigtede i sidste fase af Den kolde Krig. Det fremgår af uddraget af bogen at udsendelsen af Olfert Fischer for ham blev et vigtigt skridt i retning af at rette op på tidligere forsømmelser og afstikke en ny kurs for Danmark om end han også beklager at opbakningen til denne kurs ikke var så udtalt som han havde kunnet ønske sig (se også boks s.36).

  • <link file:2277 _blank>Kilde 13

Kilde nr. 14: Dayton-fredsaftalen 1995
Med Dayton-fredsaftalen blev der sat en foreløbig stopper for krigshandlingerne i det tidligere Jugoslavien. Aftalen blev indgået i den amerikanske by Dayton med USAs forhandler (Richard Holbrooke) som den afgørende mellemmand mellem de hidtidige krigsførende parter. Kilden er en officiel oversigt over indholdet udarbejdet af det amerikanske udenrigsministerium (State Department).

Kilde nr.15: Beslutningsforslag B 107 om et udvidet dansk engagement i ex-Jugoslavien
I august 1993 blev det i Folketinget besluttet at sende danske kampvogne til ex-Jugoslavien og udvide styrkens mandat til også at omfatte fredsskabende opgaver. Det skete på grundlag af beslutningsforslag B 107, der blev forelagt Folketinget d. 16.8. af udenrigsminister Niels Helveg Petersen (RV). Kilden gengiver uddrag af udenrigsministerens forelæggelsestale og uddrag af de efterfølgende ordførertaler fra partierne. Forslaget blev vedtaget med overvældende flertal, men på yderfløjene var der modstand: SF og Fremskridtspartiet stemte imod.

  • <link file:2272 _blank>Kilde 15

 

Jeg handler som

Skole

Forlaget Columbus

Offentlig institution
(for skolens ansatte)

Privat

Forlaget Columbus

Privatkunde
(privat, studerende
og virksomhed)