Diskutér
Diskutér, hvorvidt identitetspolitikken svækker et lands sammenhængskraft. Diskussionen skal tage udgangspunkt i nedenstående citat, og du skal anvende viden om identitetspolitik.
Bilag A: Når identitetspolitik bliver til tyrannisk magtmiddel
Strømningen (identitetspolitik) pibler frem overalt. Herunder på amerikanske universiteter med krav om ”safe spaces” mod tanker og idéer, der potentielt kan krænke studerende (…) Fukuyama noterer sig, at identitetspolitikken nok startede på venstrefløjen, men for længst har fået et modsvar fra højre. Manifesteret i begivenheder som Brexit-afstemningen i 2016 og valget af Donald Trump som USA’s præsident senere samme år samt fremvæksten af autoritære demokratier som et alternativ til den dominerende liberale samfundsorden.
Betydningen af identitet synes at vokse på alle planer og niveauer i det 21. århundrede (…) Det er en interessant iagttagelse, Fukuyama gør. At økonomi og dermed klassiske diskussioner om sociale omstændigheder, omfordeling og vækstskabelse som centrum for samfundets hedeste diskussioner er afløst af identitetspolitikkens kulturelle gruppedefinitioner. I stedet for identitetspolitiske tosserier på begge fløje skulle man måske besinde sig på det. Kultur og identitet kan være positive markører, snarere end et magt- og kampmiddel.
Kilde: Tom Jensen, Når identitet bliver til et tyrannisk magtmiddel, Berlingske, 2018