Alkohol og narkotika
Forbrug og misbrug af rusmidler i Danmark
Tabel 7.1 – 7.3 og figur 7.1 – 7.4
Opgaver:
Drikker danskerne mere og mere?
Undersøg udviklingen i alkoholforbruget i Danmark ud fra tabel 7.1 og figur 7.1. Lav grafiske fremstillinger, der henholdsvis dramatiserer og afdramatiserer udviklingen.
Undersøg hvorfor danskernes alkoholforbrug falder så dramatisk i 1917.
Omregn tabel 7.1 til relative tal så tabellen klart viser ændringerne i forbrugssammensætningen.
Formulér to hypoteser, der kan forklare de udviklingstræk, I finder i tabel 7.1
Hvor stort er det danske alkoholforbrug i international sammenligning? Brug WHO’s database.
Har danske unge faktisk verdensrekord i druk?
Undersøg figur 7.2 og figur 7.4. Inddrag rapporter fra linksamlingen i undersøgelsen.
Sammenlign danske unges alkoholforbrug med unge i andre lande vha. ESPAD’s database.
Sammenlign Sundhedsstyrelsens oplysninger i figur 7.2 og tabel 7.3 med egne erfaringer i klassen og diskuter om de giver et realistisk billede af virkeligheden.
Lav en forklaringsmodel, der peger de faktorer som påvirker forbruget af alkohol blandt danske unge. Hvordan kan forklaringerne underbygges samfundsfagligt?
Vokser problemerne med narkotika og ulovlige rusmidler i Danmark?
Diskutér hvad man ud fra materialet kan udlede om narkotikaproblemet i Danmark og dets udvikling over årene. Diskutér om samfundet har større problemer med narkotika end med alkohol. Hvad skal man undersøge for at tage stilling til spørgsmålet, og hvilke argumenter er gangbare i diskussionen? Diskuter hvilke oplysninger, det vil være relevant at inddrage, hvis man skal foretage en sammenligning af de samfundsproblemer, der knytter sig til henholdsvis alkohol og narkotika.
Links
Verdenssundhedsorganisationen WHO’s temaside om alkohol Verdenssundhedsorganisationen WHO’s alkohol-statistikDet internationale ESPAD-projekt (The European School Survey Project on Alcohol and other Drugs) Rapport om narkotikasituationen i Danmark 2012 Sundhedsstyrelsen Unges livsstil og dagligdag (MULD-undersøgelserne) National Sundhedsprofil. Unge 2011Politiets narkotikastatistik Center for Rusmiddelforskning (Aarhus Universitet)