Forlaget Columbus

Indkomst, priser og forbrug

Økonomisk ulighed, forbrugssammensætning og inflation

Tabel 9.1 - 9.11 og figur 9.1 - 9.6

Figuranalyse: Figur 9.2

Figuren beskæftiger sig med de gennemsnitlige indkomster i de 98 danske kommuner i indkomståret 2012. I excel-filens dataark til figur 9.2 i Den Digitale Håndbog kan man se navnene på de enkelte kommuner og de konkrete tal, som den bygger på. Figuren rummer to talserier á 98 kommuner. Begge serier har den gennemsnitlige personindkomst i kommunen på x-aksen. Den blå talserie har de gennemsnitlige formueindkomster i kommunerne op ad y-aksen, mens den røde talserie har de gennemsnitlige overførselsindkomster i kommunerne op ad y-aksen. Personindkomsten består af personens erhvervsindkomst (løn og overskud af selvstændig virksomhed), formueindkomst (afkast formueaktiver som værdipapirer, bankindeståender, indtægter ved fast ejendom mv.) og overførselsindkomst (pensioner, dagpenge, kontanthjælp, SU mv. fra det offentlige). Man opgør endelig også den disponible indkomst, dvs. personindkomsten efter skat. Det ville være en oplagt hypotese, at jo bedre borgerne tjener samlet set i en kommune, jo større formueindkomster har de også. Omvendt kunne man hypotetisk antage, at jo bedre borgerne tjener i en kommune jo mindre overførselsindkomster fra det offentlige får de. Det fremgår af regressionsligningen for den blå serie, at der en klar positiv korrelation mellem personindkomst og formueindkomst, således at når en kommunes gennemsnitlige personindkomsten vokser med 1.000 kr., så vokser den gennemsnitlige formueindkomsten med 333 kr. R2-værdien er næsten 0,95, hvilket viser at de faktiske observationer fra de 98 kommuner ligger pænt på linjen, som det også ses af figuren. Altså bekræftes ovenstående hypotese om sammenhængen mellem samlede indkomster og formueindkomster. Den røde serie viser derimod at der ingen klar sammenhæng mellem den gennemsnitlige samlede indkomst i kommunen og de gennemsnitlige overførselsindkomster. De observerede værdier ligger meget spredt omkring regressionslinjen, hvilket udtrykkes i en meget lav R2-værdi. Regressionsligningen udtrykker heller ikke nogen negativ korrelation mellem de to værdier, som det ville forventes efter ovenstående hypotese, som altså må forkastes. Linjen er stort set vandret og man kan umiddelbart observere, at niveauet for overførselsindkomster er højest i de fattigste og de i de rigeste kommuner. Det er muligt selv at lave sine egne undersøgelser via Danmarks Statistiks interaktive indkomstkort over Danmark.

Opgaver:

Udkantsdanmark

Undersøg figur 9.3.

Hvilket geografisk mønster er karakteristisk for indkomstuligheden i Danmark?
Find avisartikler om ”Udkantsdanmark”, og undersøg hvad der lægges i dette lidt nedladende udtryk.

Undersøg om det finder bekræftelse i figur 9.3 og i andre figurer i Samfundsstatistik – herunder figur 9.2.

Diskutér hvad der er årsagen til at nogle egne i Danmark udvikler sig i hastigt tempo, mens udviklingen synes at være gået helt i stå i andre egne af landet.

Diskutér hvilke konsekvenser det på længere sigt vil have for det danske samfund, at udviklingen er så uens i de forskellige egne af landet.

Kan uddannelse betale sig?

Undersøg tabel 9.2 og 9.4 for hvad de kan sige om denne problemstilling.
Hvordan kan man beregne livsindkomsten for de forskellige erhvervsgrupper? Overvej hvilke faktorer der skal inddrages.

Hvilken betydning har topskatten for, hvilket økonomisk afkast, man får af at uddanne sig?

Diskutér hvor stor en rolle det økonomiske motiv har for unges valg af uddannelse.

Er Danmark virkelig landet, hvor ”få har for meget og færre for lidt”? Undersøg indkomstuligheden i Danmark (tabel 9.1 og figur 9.1) og forbrugsuligheden (figur 9.5). Inddrag tabel 18.1 og find flere tal på Eurostats hjemmeside – se link nedenfor. Er den økonomiske ulighed i Danmark voksende over tid ifølge tabel 9.1? Inddrag andet materiale som rapporten fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Er indkomstligheden mellem kønnene i top i Danmark?

Sammenlign mænds og kvinders løn i EU-landene (tabel 9.9). Find en hensigtsmæssig måde, hvormed man kan illustrere forskellene grafisk.

Forbrug og forbrugsmønstre

Omregn tabel 9.7 til et sammenligningsindeks, hvor ”Alles” forbrug sættes lig 100 for alle forbrugskategorier, og de forskellige socioøkonomiske gruppers forbrugsniveau angives i forhold hertil. Lav her ud fra en figur, der illustrerer forskellene i de socioøkonomiske gruppers forbrugsmuligheder og prioriteringer.

Undersøg hvordan mønstret er i anskaffelsen og udbredelsen af varige forbrugsgoder (tabel 9.8). Lav en grafisk illustration heraf.

Formulér to hypoteser, der kan forklare udviklingen i forbrugerforventningerne i figur 9.8.

Undersøg figur 9.6, og diskutér hvilke økonomiske og politiske konsekvenser der fulgte af den store vækst i ejendomspriserne frem til 2008 og af det efterfølgende prisfald.

Opstil en model for hvilke faktorer, der påvirker priserne på ejendomsmarkedet.

Tabelanalyse: Tabel 9.6

Undersøg den historiske inflationsudvikling i Danmark siden år 1900 (figur 9.4) og i de seneste par årtier (tabel 9.5 og 9.6). Hvad karakteriserer inflationen gennem de seneste 20 år i sammenligning med tidligere? Hvordan udregnes inflationsprocenten?
Hvilke data bruges for at beregne pristallet? Hvad er forskellen på forbrugerpristallet og nettopristallet? Hvad er forskellen på det danske og de EU-harmoniserede pristal? Se forklaringer fra Danmarks Statistik Undersøg prisudviklingen på forskellige varegrupper siden 2004 og se hvilke varegrupper, som i særlig grad skiller sig ud med ekstra stor prisvækst og med direkte prisfald. Hvilke af disse særlige udviklinger har størst betydning for samfundsøkonomien? Diskutér hvorfor der er så store forskelle på prisudviklingen for forskellige varegrupper. Hvad bliver konsekvenserne for samfundsøkonomien, hvis inflationen generelt bliver negativ (deflation)? Læs f.eks. artiklen: ”Danmarks vækst falder, Europa hænger fast i krisen” fra Politiken, d. 30. august 2014 og/eller ”Faren for deflation” i Weekendavisen, d. 13. juni 2014.

Links

Finansministeriets konjunkturnyt herunder aktuel statistik om priser, lønninger og forbrug. Danmarks Statistik herunder ”Seneste nyt” om indkomsterStatistikbanken bl.a. om indkomster, priser og forbrug og
Statistisk Årbog 2014 Publikationen Indkomster 2011AE-rådet (Arbejderbevægelsens Erhvervsråd) har mange undersøgelser af den økonomiske ulighed i Danmark Dansk Arbejdsgiverforening (Se under statistik og lønstatistik) Beregning af livsindkomster er bl.a. beskrevet af Det Økonomiske Råd (”vismændene”) i deres rapport fra efteråret 2011, side 265 og 271f. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd udgiver hvert år en rapport om ”Fordeling og levevilkår”Eurostat EU’s statistiske kontor har mange økonomiske og sociale data. Oplysninger om indkomstulighed og fattigdom i EU-landene findes i tabelgruppen om ”Living conditions and social protection” samt ”Labour Market”. Statistik om bl.a. pris- og indkomstudvikling og indkomstulighed i USA kan findes på det amerikanske folketællingskontors hjemmeside (US Census Bureau: Statistical Abstract 2012).

Jeg handler som

Skole

Forlaget Columbus

Offentlig institution
(for skolens ansatte)

Privat

Forlaget Columbus

Privatkunde
(privat, studerende
og virksomhed)