Forlaget Columbus

International politiks kernestof

1. Danmarks fysiske ressourcer (tabel 9.1)

  1. På hvilke ressourcer står Danmark stærkt i forhold til nabolandene?
  2. Diskuter, hvilke fordele og risici der kan være forbundet med at være en lille, åben økonomi.

2. De ydre rammer for dansk udenrigspolitik (figur 9.1)

  1. Hvilke vigtige forandringer er der i de senere år sket i de ydre rammer for Danmarks udenrigspolitik?
  2. Hvilken betydning har dette for dansk sikkerhedspolitik, der i en årrække har været fokuseret på at skabe sikkerhed fjernt fra Danmark?
  3. Diskuter, om Danmarks placering i figur 9.2 skal ændres efter Ukraine-krigens start. Hvis ja, så hvorhen?

3. Danmarks krige i MENA-landene

  1. I slutningen af afsnit 9.3 giver grundbogen en vurdering af, hvad Danmark har fået ud af krigene. Er du enig i bogens vurdering?
  2. Blandt de fleste danske politikere – og vel også i offentligheden – er der konstrueret et billede af Danmarks indsats i krigene som positivt og nødvendigt. Diskuter, hvorfor bl.a. politikerne ikke kan erklære krigene for en fiasko for dansk udenrigspolitik.

4. Danmarks forhold til USA

  1. Tænketanken Europa lavede i samarbejde med European Council on Foreign Relations en europæisk meningsmåling, hvori et af spørgsmålene drejede sig om respondenternes syn på USA (se figuren ovenfor). Sammenlign de danske respondenters holdninger med de øvrige udvalgte europæiske befolkningers.
  2. I hvilke lande er der forholdsvis flest, der betragter USA som en rival eller ligefrem en modstander?
  3. Opstil en fagligt begrundet hypotese til forklaring af resultatet i 2.
  4. I december 2023 indgik USA og Danmark en banebrydende aftale om, at amerikanerne må have baser på dansk jord i fredstid. Denne aftale flugter fint med meningsmålingen i 1. Men hvilke problemer kan der være forbundet med aftalen? Find fx Enhedslistens holdning på nettet.

5. Danskerne og EU

Tabel. Ja eller nej til EU. Procent. Kilde: Samfundsstatistik 2023.
  1. Hvad kan du udlede af ovenstående tabel om danskernes holdning til EU?
  2. Opstil på baggrund af tabellen en eller flere hypoteser til forklaring af, at Danmark stadig har et forbehold mod deltagelse i ØMU’ens tredje fase (hvor euro ville afløse den danske krone). Hypoteserne skal være fagligt begrundede.
  3. Find i Transparency Internationals Corruption Perceptions Index korruptionsniveauet i de tre EU-landegrupper fra figur 5.15: Nord/Vest, Syd og Øst.
  4. Diskuter, om dine resultater i 3 kan have haft betydning for Danmarks politik i forbindelse med forhandlingerne om EU’s budget og Corona-genopretningspakken fra juli 2020 (jf. figur 9.9).

6. Danmark og Arktis

  1. På kortet til højre kan du dels se, hvilken del af Arktis ingen ejer (inden for den røde mangekantede figur), dels det område Danmark gør krav på (det skraverede område). Undersøg på nettet, hvor stort dette sidste område er.
  2. Diskuter – ud fra en neorealistisk synsvinkel – hvordan Danmark kan forøge sine relative ressourcer i Arktis.
  3. Diskuter, hvilke interesser Grønland kan have i at have Danmark med som ”makker” i Rigsfællesskabet angående Grønlands Arktis-interesser.

Jeg handler som

Skole

Forlaget Columbus

Offentlig institution
(for skolens ansatte)

Privat

Forlaget Columbus

Privatkunde
(privat, studerende
og virksomhed)