Forlaget Columbus

International politiks kernestof

1. De fire hovedteoriers styrker og svagheder

I kapitel 1 har vi fokuseret på de fire hovedteorier: realismen, neorealismen, liberalismen og konstruktivismen. Opstil et skema, hvori du for hver af de fire teorier angiver den pågældende teoris stærke sider og mangler/svage sider. Du kan bl.a. hente inspiration til besvarelsen ved at se på, hvad de fire teorier kan bruges til på casen om konflikten mellem USA og Kina.

2. Kinas og USA’s forskellige historiske udvikling

Omkring 1840 begynder Kinas magtressourcer at falde kraftigt (jf. figur 1.10). På samme tid er USA stadig en stat med begrænsede magtressourcer. Opstil to hypoteser til forklaring af, hvorfor Kina og USA i de næste ca. 150 år bevæger sig i helt forskellige retninger i det internationale politiske system. Hypoteserne skal være fagligt begrundede.

3. Kinas og USA’s samhandel (jf. figur 1.12)

  1. Find på fx The World Factbook, hvor stor en andel af Kinas eksport og import, der går til/kommer fra USA. Find tilsvarende, hvor stor en andel af USA’s eksport og import, der går til/kommer fra Kina. Omregn de fire procentandele til absolutte tal (i $) og udregn til slut betalingsbalanceforholdet mellem de to supermagter.
  2. Hvilken betydning tillægger henholdsvis realismen og liberalismen denne store samhandel?

 

4. Nordkorea

Diktaturstaten Nordkorea (ca. 26 mio. indbyggere) er et af verdens fattigste lande, men landet spiller alligevel en rolle i international politik. Det skyldes den måde, hvorpå Nordkorea forsøger at forøge sine relative ressourcer.

  1. Find via Google ud af, hvordan Nordkorea søger at øge sine relative ressourcer.
  2. Og undersøg, hvilken holdning USA og resten af Vesten har til dette.
  3. Diskutér, om Nordkorea bevæger sig ind i et sikkerhedsdilemma.

Jeg handler som

Skole

Forlaget Columbus

Offentlig institution
(for skolens ansatte)

Privat

Forlaget Columbus

Privatkunde
(privat, studerende
og virksomhed)