Forlaget Columbus

Vejen til folkedrab

OPGAVE 11: TVANGSARBEJDERE SOM BILLIG ARBEJDSKRAFT I INDUSTRIEN

I denne opgave skal du forholde dig en række virksomheders brug af tvangsarbejdere i industrien under anden verdenskrig.

Baggrund

Under krigen var millioner af tyske mænd indkaldt til militærtjeneste, og derfor manglede den tyske krigsindustri arbejdskraft. Løsningen blev at udskrive kz-lejrfanger til at udføre tvangsarbejde, og i store dele af industrien, blev det almindelig praksis at have tvangsarbej­dere. I alt blev der under krigen oprettet omkring 1600 kz-lejre, og cirka 12 millioner kz-lejrfanger blev lejet ud til tvangsarbejde under krigen. Fangerne var både jødiske fanger, krigsfanger og andre fængslede. Også civile fra de besatte lande blev sendt til Tyskland for at udføre tvangsarbejde.

En af de virksomheder, hvis navn er knyttet til udnyttelsen af tvangsarbejdere, er I.G. Farben, en af datidens største kemikoncerner. Det var I.G. Farben, der havde patentet på Zyklon B, den gas, der slog millioner af jøder og andre ofre ihjel i gaskamrene. Men I.G. Farben forsynede også den tyske hær med syntetisk brændstof, og under krigen etablerede koncernen en kemifabrik i nærheden af Auschwitz-Birkenau, hvor hundredtusindvis af fanger deltog i produktionen.

Også andre virksomheder anvendte tvangsarbejdere fra lejrene. Fx blev fanger brugt som ufrivillige forsøgspersoner i medicinalindustriens udvikling af vacciner og ny medicin. Dertil blev tusindvis af tvangsarbejdere udnyttet af firmaer som Krupp, der producerede tanks og våben til flåden, samt bilfabrikanterne Volkswagen, Porsche og Auto Union, det senere Audi. Fabrikshallerne hos Volkswagen beskæftigede 15.000 tvangsarbejdere under krigen, og om­kring 60 % af arbejdskraften kom fra kz-lejrene. Det var dog ikke kun tyske virksomheder, der anvendte tvangsarbejdere i industrien. Også danske firmaer som F.L. Smidth og Højgaard & Schultz gjorde brug af tvangsarbejdere på deres udenlandske fabrikker og byg­ge­pladser.

Opgave

  1. Undersøg mere om en eller flere af de ovenstående virksomheder, der samarbej­dede med nazisterne og anvendte tvangsarbejdere under krigen. Søg fx på “tvangsarbejde” og virksomhedens navn.
  2. Ingen af de tyske eller udenlandske virksomheder, der anvendte tvangsarbejdere, var tvunget til at gøre det. Diskutér, hvad der kan forklare, at mange valgte at gøre det.
  3. En række af de firmaer, der anvendte tvangsarbejdere, fx Volkswagen, har betalt store summer i erstatninger og giver i dag bidrag til uddannelse om krigen og Holocaust. Er der andre måder, som virksomhederne kunne gøre op med deres fortid på?

Jeg handler som

Skole

Forlaget Columbus

Offentlig institution
(for skolens ansatte)

Privat

Forlaget Columbus

Privatkunde
(privat, studerende
og virksomhed)