Forlaget Columbus

Øvelsesopgaver
Kapitel 2: Når vi taler om ulighed og fattigdom i samfundet

  • Undersøg partiet Venstres politiske kampagne ved at klikke på dette link https://www.venstre.dk/nyheder/flere-skal-arbejde-for-velfaerden
  • Analyser kampagnen ved brug af den såkaldte kommunikationsmodel (Harold D. Laswell se nedenfor). Undersøg desuden hvor mange kontanthjælpsfamilier som modtager det beløb, som Venstres politiske kampagne fremhæver.
  • Diskuter hvad I mener om denne kampagne, samt hvad I tror, at kampagnen kan have af indflydelse på spørgsmålet om kontanthjælpsmodtagere i Danmark(i så fald skriv da ned, hvad/hvilke konsekvenser I tror det kan have).

Harold D. Laswells kommunikationsmodel i en tillempet udgave:

  • Undersøg dernæst partiet Enhedslistens kampagne, som du kan finde via dette link http://jyllands-posten.dk/politik/ECE7498026/EL+anklager+Venstre+for+løgn+og+bedrag+i+kontanthjælps-kampagne/ . I skal igen benytte jer af ovenstående kommunikationsmodel. Diskuter om Enhedslistens fortælling vil påvirke spørgsmålet om kontanthjælpsmodtagere i Danmark.
  • Gå sammen fire elever i hver gruppe. Del nu gruppen op i to grupper (2 personer i hver). Den ene gruppe skal nu udarbejde tre argumenter for, at kontanthjælpen i Danmark er for høj. Den anden gruppe skal derimod udarbejde tre argumenter for at kontanthjælpen i Danmark er helt korrekt. For at styrke jeres argumentation kan det være en idé at kigge lidt rundt på nettet. Præsenter argumenterne for hinanden og diskurer dernæst styrker og svagheder ved hinandens argumentation.
  • Lav en paneldebat i 2 grupper (højre og venstrefløj i dansk politik). Opgave: De to grupper konstruerer hver deres diskurs om kontanthjælpsmodtagere (enten de kontanthjælpsmodtager, som gider arbejde imod dem som ikke gider at arbejde eller mellem dem, som er i arbejde mod dem som ikke er) og udfylder som led i dette arbejde de relevante felter i kolonne 3. Venstrefløjen skal fx etablere en diskurs, hvor kontanthjælpsmodtagernes situation anskues som uforskyldt og højrefløjen skal konstruere en diskurs om kontanthjælpsmodtagere, hvor deres situation anskues som selvforskyldt. I skal finde ”hårde data” på nettet til at understøtte jeres diskurs. Paneldebatvinder kåres til sidst.
  • Undersøg sagen om den hjemløse borger, som døde ved Amagerbro station. Diskuter i gruppen om den herskende diskurs omkring kontanthjælpsmodtagere og andre socialt udstødte i Danmark kan være med til at forklare, hvorfor den hjemløse på Amagerbro Station ikke blev hjulpet? Klik på linket http://www.bt.dk/krimi/hjemloes-doed-efter-en-times-ventetid-maatte-rykke-efter-ambulance-flere-gange
  • Læs følgende debat-artikel ”Kontanthjælpsreformen skaber en ny underklasse i Danmark” af Ilona Gondesen i Politiken d.5.1.2014. I finder artiklen ved at klikke her http://politiken.dk/debat/debatindlaeg/ECE2174469/kontanthjaelpsreformen-skaber-en-ny-underklasse/
  • Diskuter hvad I tror, at en mere negativ diskurs (holdning og italesættelse) over for kontanthjælpsmodtagere og andre svage sociale grupper i det danske samfund på sigt vil komme til at betyde. I den forbindelse kan I læse kronikken ”Dovne Robert bliver ikke ramt” af Robert Nielsen fra d.3.maj 2013. (artiklen kan enten findes via linket her http://politiken.dk/debat/kroniken/ECE1961692/dovne-robert-bliver-ikke-ramt/ eller på infomedia).
  • Diskuter hvem der bærer ansvaret for kontanthjælpsmodtagernes situation. Se i den forbindelse tekstboks 1.2 (side 17 i bogen). Hvorfor er det vigtigt, hvor ansvaret placeres?
  • Gruppearbejde: udfyld kolonne 2 i skemaet (hvad betyder begreberne), og overvej hvordan begreberne kan forklare, at Robert og Carina sagerne blev så populære i medierne (kolonne 3 i skemaet).
  • Diskuter i gruppen hvilken indflydelse medierne har haft i Robert og Carina sagerne? Udfyld kolonne 3 (hvis ikke dette allerede er gjort).
  • Individuelt arbejde: Lav den medfølgende exceløvelse individuelt og skriv en kort analyse, som skitseret i dokumentet. 3 elever læser deres medieanalyser op. Klassen opponerer.
  • Skriv kort ned, hvilke ord du forbinder med de fire personer fattig-Carina, Dovne-Robert, Luksus-Tanja og Græde-Mille og dernæst, hvilke ord du generelt forbinder med folk der er på kontanthjælp. Er ordene du skriver ned overvejende negative eller positive? Diskuter med sidemanden hvorfor du har skrevet disse bestemte ord ned.
  • Opstil to-tre forklarende hypoteser (hver hypotese skal indeholde et fordi eller på grund af) på grundlag af figurerne 2.1 og 2.2. Til hver af hypoteserne skal der være en faglig begrundelse.   
  • Udarbejd en model der kan forklare, hvordan omtalen af henholdsvis kontanthjælpsmodtagere og svage i det danske samfund har udviklet sig. Jeres model skal understøttes af faglige begrundelser. 
  • Læs tekstboks 2.2 og 2.3 og find ud af hvilke synspunkter, som henholdsvis Robert Nielsen, Kristan Jensen (V) og Joachim B. Olsen (LA) præsenterer. Diskuter hvorvidt I er enige eller uenige i de tre personers synspunkter. Husk at skrive jeres begrundelser ned.
  • Undersøg Luksus-Tanjas budget (kan findes på internettet) og find ud af, hvordan hendes husholdningsbudget er sat sammen. Undersøg dernæst, ved brug af internettet, hvilke af de forskellige ydelser en enlig forældre i beskæftigelse også ville være berettiget til?  
  • Diskuter hvilken rolle medierne spiller for meningsdannelsen i samfundet og kom i den forbindelse ind på de tre centrale begreber medialisering, revolver-journalistik og nyhedskriterier. Brug i den forbindelse gerne figur 2.6. I forlængelse heraf skal I selv finde et aktuelt eksempel fra medierne (aviser, tv, youtube osv.), som I mener, er påvirket eller præget af enten medialisering, revolver-journalistik eller nyhedskriterier. Præsenter dette eksempel fra virkeligheden for en anden gruppe i jeres klasse uden at nævne noget om, hvilke tanker I har gjort jer. Lad nu den anden gruppe se, høre eller læse jeres eksempel og bed dem analysere det og forklare jer, hvorvidt der er tale om medialisering, revolverjournalistik eller nyhedskriterier. Husk at begge grupper skal præsentere for hinanden.
  • Undersøg hvorvidt danskernes holdninger til folk i fattigdom og nød har ændret sig igennem de seneste 10 år. I den forbindelse kan I bruge oplysningerne i dette kapitel, specielt afsnit 2.3, men I skal også ud i ”virkeligheden” (via internettet) og undersøge, om der er nye undersøgelser der kan fortælle jer noget om dette.
  • Diskuter hvad der kan forklare danskernes holdninger til fattigdom og folk i nød, og kom i den forbindelse ind på, hvorfor der synes at være en tendens til, at det i sær er unge som er kritiske over for folk i fattigdom og folk i nød. Diskuter desuden hvorvidt I er enige i synspunktet om, at den måde som vi taler om gruppen af svage medborgere (fattige, kontanthjælpsmodtagere osv.) i Danmark, er blevet mere kritisk. I jeres diskussioner skal I bruge begreberne diskurs og hegemonisk diskurs, som blev beskrevet i tekstboks 2.4.        
  • Læs tekstboks 2.6 og 2.7 og undersøg hvilke synspunkter som bliver præsenteret her. Diskuter hvorvidt du er enig eller uenig med synspunkterne præsenteret i de to tekstbokse.
  • Find eksempler fra virkeligheden (aviser, radio, tv, YouTube) der viser, at måden som vi taler om de svage grupper i samfundet er blevet kritisk. Diskuter i den forbindelse hvilke konsekvenser det kan få de svageste grupper i det danske samfund, hvis vi fortsætter den kritiske omtale af disse grupper fremover. Diskuter i den forbindelse hvem I mener, der bærer ansvaret for, at måden vi taler om de svageste grupper i samfundet på, er blevet mere negativ. 
  • Lav en liste over kapitlets centrale begreber.

Jeg handler som

Skole

Forlaget Columbus

Offentlig institution
(for skolens ansatte)

Privat

Forlaget Columbus

Privatkunde
(privat, studerende
og virksomhed)