Forlaget Columbus

Øvelsesopgaver
Kapitel 6: Teorier om social ulighed
Undersøg den nye skolereform ved at klikke på nedenstående link, som indeholder en miniguide til den nye skolereform. Læs pjecen igennem og diskuter, hvad regeringens formål er med skolereformen. Inddrag i den forbindelse Maxwells Dæmon, som forklares s. 140-141 i bogen og diskuter om skolereformen vil kunne begrænse reproduktion af social ulighed i uddannelse. I kan bruge nedenstående skema til at skrive jeres argumenter for og imod ned. Foruden pjecen omkring regerings ideer og tanker omkring skolereformen, er I velkomne til at hente yderligere informationer om skolereformen – herunder søge på de mange diskussioner om skolereformen vil kunne bidrage til en øget sociale mobilitet (her forstået som øget uddannelsesmæssig social mobilitet). I jeres argumentation er det vigtigt at I så vidt muligt forsøger at inddrage jeres viden både om funktionalismen, men også Pierre Bourdieus teori om social ulighed – så husk at anvende de centrale faglige begreber i jeres argumentationer. http://www.uvm.dk/~/media/UVM/Filer/Folkeskolereformhjemmeside/2014/Juni/140611%20miniguide%20reform.pdf

  • Gruppearbejde (3 og 3): definer de centrale begreber fra Bourdieus teori om social ulighed.
  • I timen ses ”Blok på bistand afsnit 2. Fra d.26.11.2014) og der diskuteres herefter ved brug af de netop definerede begreber livssituationen for henholdsvis Jimmy og Anita.

Individuelt arbejdet med skriftlig samfundsfag

Vejledning til at skrive samfundsfagligt

  • Det centrale, når I skal skrive samfundsfagligt, er, at kunne koble teori og empiri (virkeligheden). Dvs. der et krav om at I anvender samfundsfaglige teorier og begreber på virkeligheden og ikke kun refererer/redegør for teorien.
  • Nedenfor er der skrevet forskellige ledesætninger dvs. sætninger som er gode at anvende i en opgave for at vise, at I kan koble de to ting (en sætning som så at sige ”leder” eller hjælper jeres argumentation/analyse/diskussion naturligt videre).

Ledesætninger med forskelligt formål

Anvendelse af teori:

Det er vigtigt at kunne anvende den teori som I arbejder på lære i undervisningen. Der gives således ikke så mange plus-point for kun at redegøre for en teori/teorier. I stedet giver det mange plusser, hvis man er i stand til at anvende teorien korrekt. I den forbindelse er det vigtigt med ledesætninger, som hjælper til at brugen af teori er ganske naturlig i jeres forklaringer på samfundet.

  • Ledesætning 1: Hvis vi anskuer Sofie og Carina i lyset af Pierre Bourdieus ulighedsteori, så kan vi sige at …..
  • Ledesætning 2: Hvis vi anvender Pierre Bourdieus ulighedsteori til at forklare Carinas og Sofies situation, kan vi sige at…..
  • Ledesætning 3: Kobler vi ulighedsteori sammen med Carinas og Sofies situation, kan vi se at…..
  • Ledesætning 4: Hvis vi anvender Bourdieus begreb om social kapital, kan vi se at Carina…..

At forholde sig kritisk

Det er også vigtigt, at I er kritiske overfor teorien, dvs. at I er opmærksomme på, hvad det er, som teorien ikke kan forklare. En teori vil altid udvælge bestemte elementer, som den fokuserer på.

  • Ledesætning 1: Hvis vi skal være kritiske over for Pierre Bourdieus ulighedsteori kan vi sige, at den kun tager højde for ……. Herved overser Bourdieu betydningen af…..
  • Ledesætning 2: Det som teorien ikke medtager er…..
  • Ledesætning 3: Det synes at være en mangel ved teorien, at…….
  • Ledesætning 4: Det synes at være en styrke ved teorien, at den så klart medtager…… og tager højde for….

At komme op på de høje nagler ved at forbedre teorien!

  • Ledesætning 3: Dette åbner op for, at Pierre Bourdieus ulighedsteori faktisk kan forbedres, hvis vi medtager….
  • Ledesætning 4: Hvis vi kobler XX sammen med Pierre Bourdieus ulighedsteori får vi faktisk en mere fyldestgørende forklaring.
  • Argumenter, ved brug af den funktionalistiske teori, hvorfor der er social ulighed i samfund og hvorfor denne ulighed ikke skal bekæmpes.
  • Argumenter, ved brug af den marxistiske teori, hvordan vi kan fjerne den sociale ulighed fra det danske samfund.
  • Undersøg på nettet, hvilke erhverv i Danmark som nyder den største anerkendelse blandt danskerne. Diskuter hvad der kan forklare danskernes holdninger til forskellige erhverv. Lav afslutningsvis jeres egen liste over de 10 erhverv som I finder mest prestigefyldte. Hvad kan ifølge sociologen Max Weber forklare de erhverv der har størst status?
  • Undersøg de seneste adgangskrav for de 10 videregående uddannelser, som har de højeste adgangskvotienter. Prøv at forklare, hvad der ligger til grund for, at nogle uddannelser har højere adgangskrav end andre.
  • Argumenter, ved brug af Pierre Bourdieus teori, for at uddannelsessystemet i Danmark er med til at opretholde den sociale ulighed.
  • Udfyld nedenstående figur omhandlende de forskellige teorier om social ulighed som er blevet præsenteret i dette kapitel.

Jeg handler som

Skole

Forlaget Columbus

Offentlig institution
(for skolens ansatte)

Privat

Forlaget Columbus

Privatkunde
(privat, studerende
og virksomhed)