Øvelsesopgaver
Kapitel 4: Økonomisk ulighed
- Læs artiklen om Ulighed af professor i økonomi og tidligere økonomisk overvismand Torben M.Andersen i tidskriftet Ræson. Ræson nr. 21 marts 2015.
- Redegør kort for artiklens centrale pointer
- Forklar hvorfor Torben M. Andersen argumenterer for, at uligheden i Danmark er lav blandt andet på grund af kvindernes høje erhvervsfrekvens (hvad betyder erhvervsfrekvens)
- Diskuter hvorvidt I er enige i Torben M. Andersens
- Læs artiklen ”Ulighed. Ginikoefficienten er en svær størrelse” af Kristian Thor Jakobsen, i Politiken 20.3.2015
- Redegør kort for artiklens indhold
- Forklar hvor artiklen argumenterer for, at stigende ulighed primært skyldes en stigning i indkomster i form af skattelettelser og formuer.
- Sammenlign synet på ulighed i henholdsvis kronikken ”Overklassen stikker af i al hemmelighed” fra Politiken 22.10.2014, skrevet af SFs formand Pia Olsen Dyhr og Ugebrevet A4 artiklen ”Uligheden er mindre, end danskerne tror” skrevet af Michael Bræmer fra d.24.10.2014
- Diskuter hvorvidt ulighed er et problem i det danske samfund og skriv som afslutning en kort argumentation for at ulighed enten er et problem eller ikke er et problem.
- Kronikken kan tilgås via dette link
- http://politiken.dk/debat/kroniken/ECE2431083/overklassen-stikker-af-i-al-hemmelighed/ eller findes på infomedia.
- Ugebrevet A4 kan tilgås via dette link http://www.ugebreveta4.dk/uligheden-er-mindre-end-danskerne-tror_19922.aspx
- Undersøg hvilke faktorer i den danske velfærdsstat som er væsentlige for at reducere uligheden i samfundet.
- Undersøg hvordan uligheden i Danmark har udviklet sig siden 2011. Brug nettet til at indhente de seneste data (fx Danmarks statistik) eller bogen Samfundsstatistik 2014-2015 fra Forlaget Columbus.
- Lav jeres egen beregning for gini-koefficienten i Danmark på baggrund af nedenstående tal. I må også gerne finde nyere tal. Brug formlen i bogen.
- Opstil en forklarende hypotese om, hvordan uligheden har udviklet sig under Helle Thorning-Schmidt. Hypotesen skal understøttes af en faglig begrundelse og skal indeholde et fordi eller et på grund af
- Som en del af din faglige begrundelse skal du opstille en figur, som ligner figur 4.13 og 4.14 for Thornings regeringsperiode.
- Som led i din faglige begrundelse skal der også indgå overvejelser om, hvorvidt at faldet eller stigningen i uligheden er konjunkturbestemt eller politikbestemt jævnfør figur 4.15.
- Afslut med en fælles opsamling i klassen og del gerne jeres besvarelse med hinanden.
- Find tal for danskernes indkomster. Prøv at regne ginikofficienten ud. Find desuden den højeste indkomst, den laveste indkomst, gennemsnittet og medianindkomsten i den danske befolkning.
- Prøv at lave andre ulighedsberegninger på baggrund af danskernes indkomster. Hvordan ser udviklingen i 80/20 ulighedsmålet ud med dine tal og hvordan har den maksimale udjævningsgrad udviklet sig. Diskuter i denne sammenhæng styrker og svagheder ved de forskellige ulighedsmål.
- Diskutér i klassen, hvorvidt udviklingen i den økonomiske ulighed i Danmark skyldes ”indefrakommende faktorer“ som fx bevidste politiske beslutninger eller „udefrakommende faktorer“ som fx de økonomiske konjunkturer.
- Hvilke andre faktorer – end de, der er angivet i dette kapitel – kan være med til at forklare den økonomiske uligheds udvikling i Danmark? På baggrund af de andre faktorer I finder frem til skal I opstille en model der kan forklare, hvad der påvirker den økonomiske ulighed. Modellen skal understøttes af faglige begrundelser.
- Diskutér, om det at få folk i arbejde er tilstrækkeligt til at bekæmpe den økonomiske ulighed i samfundet, eller er der brug for mere direkte ulighedsreducerende tiltag som fx at hæve indkomstoverførslerne?
- Diskuter og vurdér, hvilken betydning udviklingen i den økonomiske ulighed har for den siddende regerings mulighed for at vinde næste valg.
- Opstil tre forklarende hypoteser (dvs. på grund af eller fordi skal indgå i jeres hypoteser) på baggrund af figur 4.11, 4.13 og 4.14, der kan forklare udviklingen i den økonomiske ulighed i Danmark.
- Lav en liste over kapitlets centrale begreber.