Forlaget Columbus

IP&Ø

Kapitel 2

  • Se efter afsnit 2.1. dokumentaren ”Bush og Clinton” (varighed 58:04), som handler om, hvordan det internationale system er blevet formet sådan, som det ser ud i dag. Sovjetimperiet kollapser, men den neokonservative dagsorden sejrer i USA og resulterer i, at den russiske økonomi bliver ødelagt, mens Nato trænger sig helt op ad Ruslands grænser. Angrebet på World Trade Center bringer USA ind på en endnu mere ekstrem kurs.

  • Efter afsnit 2.2. kan man se dokumentaren ”Det nye magtspil” (varighed 54:08). Filmen handler om, at Vesten har fået sværere ved at kontrollere verdens geografiske magtressourcer. Diskutér evt. ud fra afsnit 1.2, om dette er tegn på, at det amerikanske imperium har ramt ’imperial overstretch’, og hvad konsekvenserne af dette vil være.

  • Efter afsnit 2.3.2. er filmen ”Supermagt” (varighed 46:52), som er en del af dokumentarserien ”Kina mellem triumf og kaos”, oplagt at se. Her prøver den britiske historiker Niall Ferguson at vurdere den globale betydning af, at Kina efter år 2000 er blevet en supermagt.

  • Se efter afsnit 2.3.3. filmen ”Indien på vej (1)” (varighed 58:23). Filmen handler om, hvorvidt det vil være muligt for Indien og Kina at udfordre USA’s magt. Filmen er fra 2009, så man kan med fordel diskutere, om forudsigelserne i filmen har holdt stik.

  • Filmen ”Supermagt i frit fald” (varighed 50:19) er oplagt at se efter hele kapitlet, da der fokuseres på samarbejdet mellem USA og Kina og bl.a., hvorfor Kina ikke er interesseret i at destabilisere den amerikanske økonomi.

Jeg handler som

Skole

Forlaget Columbus

Offentlig institution
(for skolens ansatte)

Privat

Forlaget Columbus

Privatkunde
(privat, studerende
og virksomhed)