Forlaget Columbus

IP&Ø

Kapitel 4

  • Til afsnit 4.1 anbefales “F16 på vej mod Syrien” (varighed 24:20), hvor vi møder oberst Søren Andersen, der er den, der skal sidde i kontrolrummet langt fra krigen i Syrien og vende tommelfingeren op eller ned, når en pilot skal udløse en bombe over et mål på landjorden. Mette Vibe Utzon besøger obersten med det store ansvar på Flyvestation Karup kort inden afgangen til krigen i Mellemøsten.

  • Se i forbindelse med arbejdet med afsnit 4.2 filmen ”Krigskampagnen” (varighed 59:22) om, hvordan og hvorfor Danmark og resten af koalitionen gik i krig i Irak. Her er specielt fokus på mediernes rolle og politikernes spin.

  • Til afsnittene 4.4 og 4.6 anbefales filmen “Assads Syrien” (varighed 53:07), der er en amerikansk dokumentar. Det er lykkedes den amerikanske, mangeårige Mellemøstkorrespondent Martin Smith at få adgang til de regeringskontrollerede områder i Syrien. Oplagt til en diskussion af staters stabilitet og konsekvenser af borgerkrige.

  • Til afsnit 4.5 anbefales ”Historien bag Islamisk Stat” (varighed 52.25). Efter Irakkrigen i 2003 opstår terrororganisationen Islamisk Stat, der står bag de dødelige terrorangreb i blandt andet Paris, Istanbul og Bruxelles. Den prisvindende amerikanske dokumentarist Michael Kirk dykker ned i skabelsen af IS og organisationens tidlige planer. Dokumentaren sætter desuden fokus på de radikale ledere og det amerikanske forsøg på at standse terroristerne. Dokumentaren kan lede op til diskussion af, hvordan man bør gribe terrororganisationer an.

  • Til afsnit 4.5 anbefales VICE-dokumentaren “The Islamic State” (varighed 42:31), der viser IS indefra. Kan ses på https://news.vice.com/video/the-islamic-state-full-length.

  • Desuden kan vi til afsnit 4.5 anbefale “Flugten fra Islamisk Stat” (varighed 48:40), hvor en organisation prøver at befri særligt kvinder fra IS’ brutaliteter.

  • Som afslutning på kapitlet kan “Irak - de forældreløses land” (varighed 25:03) bruges til at skildre konsekvenserne af krig.

Jeg handler som

Skole

Forlaget Columbus

Offentlig institution
(for skolens ansatte)

Privat

Forlaget Columbus

Privatkunde
(privat, studerende
og virksomhed)