Kapitel 9
- I forbindelse med afsnit 9.1 kan man se ”Udenrigsminister” (varighed 43:12) for at få et indblik i diplomatiet. Anders Agger er med daværende (2014) udenrigsminister Martin Lidegaard (Radikale Venstre) på diplomatisk mission i Mellemøsten i fem dage. Udenrigsministeren skal overtale både Iran, Saudi Arabien og Libanon til at støtte op om kampen mod Islamisk Stat. Anders Agger er med til møder med præsidenter, ministre og kronprinser for at forstå, hvordan man bliver venner med fjenders fjender. Det er et speget diplomatisk spil, hvor Danmark kun er en lille, men alligevel vigtig deltager.
- Til afsnit 9.2 anbefaler vi ”Clement interviewer Richard Perle” (varighed 29:12). En af de mest omtalte og kritiserede krige, Danmark har deltaget i, var Irak-krigen, hvor vi fulgte USA. Men hvorfor har krigen fået så meget modvind? Clement Kjærsgaard søger svaret i dette interview med USA’s tidligere forsvarsminister, Richard Perle. Som rådgiver for Bush fra 2001-03 blev han kendt som en af Irak-krigens chefarkitekter, men i sidste ende gik Bush og generalstaben imod hans råd om at overlade magten i Irak til irakerne selv, frem for at besætte landet. Perle mener, at det er grunden til de borgerkrigslignende tilstande i Irak, og at man derved har forpasset en god mulighed for på en fredelig måde at inspirere til demokrati i Mellemøsten (husk, at han udtaler sig inden Det arabiske forår).
- Også til afsnit 9.2 kan man se på politiske argumenter for krig ud fra programmet ”Danmark i krig” (varighed 29:08). Danmark gik i foråret 2011 i krig i Libyen. Se denne politiske debat om fordele og ulemper ved at gå i krig. Skal vi fortsætte bombardementerne, eller skal krigshandlingerne indstilles nu? Hvornår er målet nået, og hvad skal der ske med Gaddafi?
- Til afsnit 9.3 kan serien “Vi går i krig”, som ligger på Center for Undervisningsmidler, anbefales. I fire afsnit analyseres fire store krige, som Danmark har deltaget i: Libyen, Irak, Afghanistan og Balkan. Alle afsnit har en varighed af ca. 30. minutter.
- Ligeledes til afsnit 9.2. og/eller 9.3 kan ”Den hemmelige krig” (varighed 58:21) anbefales. I begyndelsen af 2002 blev danske specialstyrker sendt til Afghanistan for at deltage i krigen mod terror. En ny og aktiv linje blev dermed lagt i dansk udenrigspolitik. "Den hemmelige krig" undersøger, hvad de danske soldater foretog sig i Afghanistan, og på hvilket politisk grundlag. En kontroversiel og omdiskuteret dokumentarfilm med Christoffer Guldbrandsen som tilstedeværende fortæller og opsøgende journalist, der berører den danske selvforståelse og sætter fokus på, hvordan den danske regering og det danske forsvar har håndteret rollen som krigsførende nation.
- I 2016 gik Danmark i krig igen. Forinden var der stor uenighed om, hvad formålet med denne krig skulle være. Se debatprogrammet “I krig igen?” (varighed 01:09:59). Hvad er planen? Hvornår kan vi sige, at vi er "færdige med kampen mod IS?". Og hvad har vi lært af erfaringerne fra vores missioner i Afghanistan, Irak og Libyen? I udsendelsen deltager bl.a. Martin Lidegaard (R), Naser Khader (K), Jakob Ellemann-Jensen (V), René Gade (AL), kaptajn Mads Silberg, Trine Mach og seniorforsker Helle Malmvig.