Forlaget Columbus

IP&Ø

Kapitel 8

  • Til afsnit 8.1 kan filmen ”En ubekvem sandhed” (varighed 01:32:01) anbefales. Al Gore, USA's tidligere vicepræsident, viser klodens klimaforandringer og opfordrer til at erkende klimakrisen og handle. For han mener, at der er en sammenhæng mellem menneskets egen forurening og naturens voldsomme reaktioner, og at verden skal vide, hvad den globale opvarmning er, hvorfor den er opstået, hvilke konsekvenser den har, og hvad borgere og regeringer kan og bør gøre. Filmen er samtidig Al Gores egen historie og giver et dybdegående indblik i hans livslange engagement for at vende effekten af de globale klimaforandringer.

  • Desuden kan man til afsnit 8.1overveje at se ”Jorden under vand” (varighed 46:56), som handler om konsekvenserne af den globale opvarmning, bl.a. i form af havstigning. Filmene ”The devastating effects of pollution in China” og ”New York's Toxic Wasteland: America's Water Crisis” kan også anbefales.

  • Til afsnit 8.2 kan vi anbefale filmen ”Ramt af tørke” (varighed 42:15). Morgan Spurlock kigger på eftervirkningerne af den ødelæggende tørke, der ramte USA i 2012 og dækkede over halvdelen af det store land. Hvad betød tørken for den enkelte, for landet og for verdensøkonomien? Og kan vi gøre noget for at undgå tørke?

  • I forbindelse med afsnit 8.2. kan man desuden se Horisont-udsendelse ”I krig for klimaet” (varighed 22:29). Selv om brasilianerne er stolte af Amazonas, har klimaforandringer måske været et lidt teoretisk emne indtil for nylig, hvor kæmpebyen Sao Paulos 20 millioner indbyggere oplevede, at den flod, fra hvilken de fik drikkevand, pludselig og helt uventet tørrede ud. Dette har ført til en krise, som har gjort indtryk i hele Brasilien. I filmen følger man bl.a. miljøpolitiet, IBAMA.

  • Til afsnit 8.6 vil det være oplagt at se filmen “Kan teknologi løse klimaproblemet?” (varighed 27:51). Filmen forklarer bl.a. nogle af de problemer, som forekommer ved de løsninger, man indtil nu er kommet frem til.

  • Til afsnit 8.6 kan man desuden se filmen ”Hvorfor har vi stadig en brug-og-smid-væk-kultur?” (varighed 28:30) til at lægge op til en debat om, hvordan man skal komme den globale opvarmning til livs. Klimadebattør Bjørn Lomborg ser teknologiske fremskridt som vejen frem mod et bedre miljø og en sundere vækst, og han tror ikke på, at vi kan nedsætte forbruget, så længe vi har penge nok. Spørgsmålet er, om miljøutopien om et mindre forbrug på alle områder ikke kræver politiske indgreb, som minder om en revolution og gør op med hele den kapitalistiske vækstideologi?

Jeg handler som

Skole

Forlaget Columbus

Offentlig institution
(for skolens ansatte)

Privat

Forlaget Columbus

Privatkunde
(privat, studerende
og virksomhed)