Kapitel 3
- Til afsnit 3.1 kan filmen ”Clement interviewer Norman Podhoretz” (varighed 28:33) anbefales. Filmen er et interview med 78-årige Norman Podhoretz, en af grundlæggerne af neokonservatismen, som mange anser for at være det filosofiske grundlag for USA's udenrigspolitik under George W. Bush. Han opfordrer præsidenten til at bombe Iran, før landet når at udvikle atomvåben.
- Til afsnit 3.1 kan filmen ”Clement interviewer Fareed Zakaria” (varighed 28:38) bruges til at diskutere, om USA vil fastholde sin magtposition fremover. Fareed Zakaria er chefredaktør for den internationale udgave af Newsweek. I bogen "Den Post-Amerikanske Verden" hævder Zakaria, at USA nu må vænne sig til ikke længere at være verdens altdominerende supermagt og må opgive forsøget på at klamre sig til sin position. Til gengæld forudser Zakaria, at fremskridtene i Irak betyder, at amerikanerne vil være parate til at blive i landet meget længe.
- I forbindelse med afsnit 3.3 kan filmen “100 dage der rystede Ukraine” (varighed 22:06) bruges til at diskutere, hvad Ruslands mål med annekteringen af Krim kan være.
- Til afsnit 3.3 kan “60 Minutes” fra 23.01.2016 (varighed 14:40) bruges til at diskutere, hvad Rusland vil i Syrien.
- Til afsnit 3.3 kan man spørge: “Holder freden, når isen forsvinder?” (varighed 28:28). Denne film omhandler, hvordan klimaændringerne i Arktis bevirker, at der pludselig er adgang til større kommerciel udnyttelse af området i form af undersøiske boringer efter olie og gas, fiskeri, turisme, åbning af nye sejlruter for transport osv. Derfor forstærker alle de arktiske nationer (Norge, Sverige, Finland, Island, Rusland, Canada, USA og Danmark (inklusive Færøerne og Grønland)) også den militære markering af deres territorium i disse år.
- Til afsnit 3.3:I “Krim-konflikten ifølge Putin” (varighed 02:25:29) fortæller den russiske præsident åbenhjertigt om de udfordringer, som Rusland stod over for, og om de historiske bånd mellem Rusland og Krim. Programmet, der har været otte måneder undervejs og er produceret af russisk tv, består ud over interviewet med præsident Putin af eksklusive arkivoptagelser og interviews med vidner og andre involverede, og det er et udtryk for det officielle Ruslands opfattelse af begivenhederne.
- Til afsnit 3.4 kan filmen “Nordkorea og Kashmir – livsfarlige grænseovergange” (varighed ca. 16 minutter) anbefales. Filmindslaget om grænseovergangen mellem Indien og Pakistan giver både et godt indblik i årsagen til de to nationers strid og desuden tanker om rationaliteten bag ”Mutually Assured Destruction”. Det relevante indslag begynder efter 11.10.
- Desuden kan filmen “Pakistan – en fortsat tragedie” (varighed 52:50) bruges til at diskutere geopolitik og regionalt magtspil.
- Efter afsnit 3.6 kan ”Clement interviewer James Fallows” (varighed 29:13) bruges til at vurdere, om Kina og USA i virkeligheden sammen kan danne en pol fremover for at balancere de andre stormagter. James Fallows skriver for magasinet The Atlantic fra Kina, og han har en række overraskende betragtninger: Kina er ikke anti-amerikansk, men anti-japansk.
- Desuden kan filmen “Verdens farligste våben” (varighed 54:50) bruges til at diskutere, om atomvåben er en reel trussel mod menneskeheden. Mange lande har atomvåben, men ingen ved, hvilke lande der vil bruge dem - eller hvornår. Dokumentarist Bud Ryan undersøger, hvordan atomvåben er blevet en del af både den amerikanske og japanske historie. Han opdager blandt andet, at de to lande har forskellige måder at fortælle om den afgørende historiske begivenhed på.