Afsnit 3.2 - Kina
Opgave 1
Diskutér med udgangspunkt i artiklen: ”Kinas nye udviklingsbank: Supplement eller trussel”, om Kina forsøger at balancere USA's magt eller blot forsøger at skabe øget interdependens.
Opgave 2
Analysér Kinas egen vurdering af landets udenrigspolitiske sikkerhedsposition ud fra de i kapitel 1 nævnte teorier: Klassisk realisme, neorealisme, klassisk liberalisme, neoliberalisme og konstruktivisme. Du kan finde en officiel udmelding fra Kina her.
Opgave 3
Hvad vil fremtiden bringe? En fortsat unipolær struktur med USA eller Kina i spidsen? Bipolaritet? Multipolaritet? Læs interviewet med professoren Barry Buzan og artiklen ”Is China’s Period of Strategic Opportunity Over?”.
Opgave 4
I konstruktivismen er en stor del af årsagen til en bestemt perception landets kulturelle identitet. Analysér Kinas identitet ud fra artiklerne ”Og wupti, blev Kina et demokrati”, ”Kina: Demokrati er skyld i flygtningekrise i Europa” og Faktalinket om menneskerettigheder i Kina i nyere tid og sæt det i komparation til USA og Danmark.
Opgave 5
I neoliberalismen opererer man som nævnt i kapitel 1 med to fredsteser: den demokratiske og den kommercielle. Som det fremgår af kapitel 3.2, er den kommercielle fredstese opfyldt mellem Kina og USA. Den demokratiske er imidlertid ikke. Diskutér, hvad dette kan have af konsekvenser for forholdet mellem de to stater.
Opgave 6
Diskutér med udgangspunkt i kronikken ”Nye mål for Kinas udenrigspolitik”, hvordan landets nye internationalistiske linje vil påvirke forholdet til både de regionale og internationale konkurrenter og samarbejdspartnere.