Opgave 1: Den danske banksektor
- Din egen bank: Hvorfor har du valgt netop den bank?
- Skyldes det rentemarginalen? Tjek på fx Mybanker.dk eller på Danske Banks, Nordeas og Jyske Banks hjemmesider, hvilke indlåns- og udlånsrenter de tilbyder samt deres gebyrpolitik.
- Er årsagen, at dine forældre har samme bank?
- Har din bank en særligt god netbank-facilitet?
- Skyldes valget en særlig tillid til netop din bank?
- I 1991 var der 219 pengeinstitutter i Danmark, i 2015 blot 76, og antallet er faldet siden. De større banker har gradvist opkøbt de mindre pengeinstitutter.
- I figur 5.9 i grundbogen opstillede vi forskellige markedsformer. Hvilken markedsform er efter din vurdering gældende for det danske bankmarked?
- Og hvilken indflydelse på produktpriserne har aktørerne under denne markedsform?
- Mange mener, at bankernes grådighed var den afgørende årsag til finanskrisen. Bankerne ekspanderede ud fra mottoet ”Big is beautiful” og belønnede topcheferne med ofte enorme bonusser, især i USA. Danske Bank kom også ud i store problemer, og det fik den danske stat til at stille en stor milliardgaranti (altså for skatteydernes regning) til banken for at undgå en eventuel konkurs. Påvis i det økonomiske kredsløb (figur 3.3 i grundbogen), hvilke konsekvenser en konkurs i Danske Bank kunne have fået for dansk økonomi.
- I de seneste par år har der været flere skandalesager i de største danske banker. Det har således vist sig, at bl.a. Nordea har hjulpet et stort antal kunder med at flytte formuer til skattelylande (for at snyde i skat), og at Danske Banks afdeling i Estland har medvirket til hvidvask af beløb svarende til mindst 25 mia. kr. for bl.a. russiske gangstere.
- Danske Bank blev i 2017 idømt en bøde på 12,5 mio. kr. for overtrædelse af hvidvaskreglerne. Til sammenligning har EU-systemet dømt Apple til at betale en bøde på 100 mia. kr. til den irske stat på grund af ulovlige skatteaftaler. Diskutér, om de danske myndigheder er for blødsødne i forhold til andre lande/EU-systemet med hensyn til straf for økonomisk kriminalitet?
- Får skandalesagerne dig til – hvis du er kunde i en af de nævnte banker – at overveje at skifte bank? Hvorfor/hvorfor ikke?
Opgave 2: Bankernes pengeskabelse: Reservebrøkens betydning?
- Beregn ud fra figur 12.3 og det tilhørende eksempel i grundbogens tekst, hvor stor bankernes pengeskabelse kan blive, hvis reservebrøken kun er 5 %. Hvilket resultat når du frem til?
- Lav en tilsvarende beregning, hvis reservebrøken er på 20 %. Hvad bliver resultatet nu?
- Vi antager, at EU-myndighederne hæver reservebrøken til 20 %.
- Hvilken begrundelse kunne ligge bag sådan et indgreb?
- Hvad bliver konsekvensen – alt andet lige - for pengemængden og renteniveauet i EU?
- Og hvilken virkning på investeringerne vil dette ændrede renteniveau normalt føre til?
- Hvilket middel har ECB til at modvirke ændringen i pengemængden og renteniveauet?
Opgave 3: Pengepolitik
- Hvilken klassisk pengepolitik: ekspansiv eller kontraktiv, skal man føre for at påvirke de økonomiske mål? Udfyld skemaet i figur A nedenfor.
- To af siderne i ”den umulige trekant” (figur 12.4 i grundbogen) er helt sikkert låst fast. Hvilke?
- Hvilken konklusion når du frem til med hensyn til regeringens og Nationalbankens muligheder for at føre en selvstændig pengepolitik?
Opgave 4: Inflation
- Ledighed og inflation:
- Vi har tidligere beskæftiget os med sammenhængen mellem ledighed og inflation, bl.a. i en model, som du kan finde i grundbogens afsnit 8.4. Hvilken model er der tale om?
- Hvilken sammenhæng er der ifølge modellen mellem ledighed og inflation?
- I figur B er de sammenhørende værdier for ledighed og inflation i hele perioden 1948-2014 plottet ind. Kan du skimte den model, du fandt frem i første punkt, i de empiriske data i figur B?
- I figur C kan du se, hvordan inflationen har udviklet sig i Danmark over det meget lange stræk siden år 1900. Det er samme figur som grundbogens figur 12.8, men her har vi skrevet en række historiske begivenheder ind i figuren.
På baggrund af figur C bedes du udfylde skemaet i figur D. Det vil sikkert være en hjælp for dig, hvis du sammenholder figur C med figur 4.3 i grundbogen, der viser den økonomiske vækst i perioden 1930-2009. Vær opmærksom på, at der undertiden kan være tale om flere typer inflation på én gang.