Forlaget Columbus

Historiske hovedlinjer

De flygter ikke fra fattigdom – men fra tyranniske regimer

Afrikanske migranter forsøger at forcere hegnet omkring den spanske enklave Melilla på den marokkanske middelhavskyst. Jesus Blasco de Avellaneda TPX IMAGES OF THE DAY

Bjarke Møller. Information 7.10.2005.

’De flygter ikke fra fattigdom – men fra tyranniske regimer’

Afrikanerne har sat sig i bevægelse, og de ved, at det er nemmest at komme ind i Europa gennem den spanske port.

Antropologen Mikel Azurmendi, der i flere år var formand for det spanske indenrigsministeriums forum for social integration af indvandrere, går uden at pakke ordene ind til angreb på påstanden, at det er fattige afrikanere, der i disse dage stormer pigtrådshegnet i Ceuta og Melilla: “Medierne, det spanske fjernsyn og den spanske regering fabulerer i disse dage om, at det er fattige afrikanere, der flygter fra sulten i Afrika, som kravler over hegnet og river deres ben til blods. Det er en tendentiøs påstand, der ikke holder for en nærmere undersøgelse,” siger Azurmendi.

“Det er en personlig frigørelse for de unge mænd og kvinder at komme til Europa. De flygter ikke fra fattigdom og sult. De flygter fra tyranniske regimer, der undertrykker dem og ikke lader dem udfolde sig frit.”

De er ikke fattige

“Jeg har flere afrikanske venner, og jeg har lavet flere undersøgelser blandt indvandrerne, og de viser, at det ikke er fattigdommen, der har bragt dem til Europa. Tag til Mali og Senegal og spørg folk. De er ikke fattige, mange har endda mobiltelefoner som dem, du og jeg taler i nu, og de er med deres familiers hjælp i stand til at samle flere tusinde dollar, inden de begiver sig ud på rejsen til Europa.”
- Men mange, der klatrer ind i Ceuta og Melilla, siger, at de er rejst helt fra Syd for Sahara, og at de sultede i lejrene uden for Ceuta og Melilla...?

“Der er også en del, der kommer i busser fra Casablanca, de marokkanske myndigheder ved det, og de gør ikke noget. Ceuta og Melilla er nervecentre for den marokkanske regering, der vil destabilisere Spanien. De bruger afrikanerne syd for Sahara som bønder i et spil for at gøre krav på de to byer,” siger Azurmendi.

- Men når de ankommer til Europas yderste grænse, har de ikke andet end det tøj, de går i, og de har ingen penge. Er det ikke udtryk for fattigdom?

“På deres vej til Europa har de betalt tusindvis af dollar til de mafiabander, der forsøger at suge flest mulig penge ud af folkevandrerne. Man skal ikke lade sig snyde.”

“De afrikanere, der når til Europa, hørte ikke til blandt de fattige i deres hjemlande. De er rejst over landjorden fra landene syd for Sahara, fordi det er den billigste og letteste måde at komme til Europa på. De kunne godt have betalt en flybillet og rejst som turister, men havde ikke råd til også at betale de mange, mange tusinde dollar, det koster at få et pas udstedt af deres korrupte myndigheder. Derfor er de rejst til Europa uden papirer,” siger Azurmendi.

Personlig frigørelse

- Regeringerne i Spanien og Marokko ønsker en Marshall-plan til at bekæmpe fattigdommen i de lande, hvor folkevandrerne kommer fra. Hvad siger De til den ide?

“En Marshall-plan nytter ikke noget, hvis ikke de politiske regimer i de afrikanske lande ændres. En Marshall-plan fra Europa til Afrika nu vil ende i lommerne på de afrikanske tyranner. Derfor bør Europa arbejde for at få ændret de politiske regimer og hjælpe med at få tyrannerne fra magten. Først da kan man lave en Marshall-plan, som kommer befolkningen til gode. Så længe de afrikanske lande regeres af tyranner, der ikke gør noget for at forbedre befolkningens levevilkår og giver folk frihed, vil Europa blive invaderet sydfra. Det her vil fortsætte. Europa bliver invaderet over pigtrådsmure, fra havet og fra luften.”

Spørgsmål:
se tekst 35.b

Jeg handler som

Skole

Forlaget Columbus

Offentlig institution
(for skolens ansatte)

Privat

Forlaget Columbus

Privatkunde
(privat, studerende
og virksomhed)